F1 uživo: Velika nagrada Italije 2022

F1 uživo: Velika nagrada Italije 2022

Počinje Velika nagrada Italije 2022 na stazi Monci!

Semafor 🔴: Ako u naslovu stoji simbol semafora, članak je aktivno ažuriran, povremenim osvežavanjem dobijate svež sadržaj.

U toku je formacioni krug.

Krug 1: Odličan start Rasela, Lekler uspeva da se izvuče, kontkat u u prvoj krivini između Botasa i Magnusena, svi vozači uspevaju da odvezu prvi krug, trka je počela.

Krug 2: Maks Ferštapen se probija 4 mesta i već je u podijumskim pozicijama.

Krug 3: Lekler se odvaja od ostatka polja iza sebe.

Krug 4: Maks je već na izduvu Rasela, kreće u napad na mesto 2.

Krug 5: Ferštapen obilazi Rasela sa lakoćom ispred šikane, bez puno borbe od strane Mercedesa.

Krug 9: Perez ima problema sa kočnicama, prednji desni točak je potpuno u dimu.

Krug 10: Sainz obilazi Alonsa, i sa 18. mesta, trenutno se popeo na 7. Za to vreme, Lekler vodi trku sa oko 1.5s prednosti u odnosu na Maksa.

Krug 11: Ferari najavljuje Lekleru Plan B, ukoliko Maks krene na plan C, što se tiče zamene pneumatika. Videćemo uskoro šta znače ova kodna imena. Fetel je prijavio da ima problema sa motorm.

I Fetel je ispao iz trke. Prvi DNF na stazi Monza.

Krug 12: Virtuelni Safety Car, ograničena brzina kretanja. Svi prolaze pored ulaza u pit-stop, niko ne ulazi.

Krug 13: Ferari se pripremi da opsluži oba vozacača! Lekler ulazi u pit stop, Mercedes očekuje Rasela.

Virtuelni Safety Car je uklonjen, trka se nastavlja!

Krug 14: Sainz obilazi Rikarda za mesto 4. Red Bul vidi priliku u tome što Lekler izgleda da planira da odveze ostatak trke na ovim srednje tvrdim gumama.

Krug 15: Gazli pokušava napad na Rikarda, ali previše zaleta čini da proleti pravo kroz šikanu nakon ciljnog pravca, i mora da vrati osvojenu poziciju zbog izlaska van granica staze.

Krug 17: Ferarije inženjer se obratio Lekleru i rekao mu da mora da povede računa o tome da ne menja brzine ‘kratko’, odnosno da ne pokušava da kontroliše obrtaje motora i spreči blokiranje točkova brzim promenama brzina na ulazu u krivine, ali on odgovara da mora tako da vozi da bi održao prednost u tempu. Da li su inženjeri primetili problem u radu motora sa ovakvim stilom vožnje, uskoro ćemo saznati.

Krug 18: Lekler vozi najbrži krug trke 1.25:145s! Noris obilazi Alonsa za 7. mesto. Novajlija De Vris je odmah iza njih, odličan prvi nastup za sad, u prvoj F1 trci.

Krug 19: Gazli odlazi u pit stop! Videćemo da li povlači nogu i ostali krenu da menjaju gume. Nik De Vris je dobio crno-belu zastavu, za prekoračenje granica staze.

Krug 20. Rikardo je u pit stopu, kao i De Vris, Cunoda, Okon, svi su došli po nove pneumatike.

Kru 21: Okon je pod pritiskom od Strola, koji ne uspeva da reši zagonetku obilaska za sad, iako izgleda da ima brži tempo.

Krug 22: Perez izgleda da nema trenutno problema sa kočnicama, obilazi Botasa za 9. mesto.

Krug 23: Ferštapen udobno vodi trku sa više od 10s prednosti, Rasel i Lekler ga prate.

Krug 24: Rasel odlazi u pit stop, Lekler je drugi, Rasel se vraća ispred Norisa na stazu. Perez obilazi Šumahera za 8. mesto.

Krug 26: Ferštapen je u pit-stopu! Lekler preuzima vođstvo trke još jednom. Vraća se na mesto 2. sa oko 10s zaostatka za Leklerom. Magnusen je takođe svratio po novi set guma.

Krug 27: Hamilton uspeva da se lepo pozicionira i obilazi Alonsa za 6. mesto u trci.

Krug 28: Ferštapen spušta Šarlovu prednost na 9s, dobar progres za vozača Red Bula.

Krug 30: Bez promena u poretku, prednost prvog smanjena na oko 8s. Rasel izgleda kao da ima nešto manje goriva nego što bi inženjeri hteli, traže da ranije popušta gas pre ulaska u krivinu i pusti aerodinamičke elemente da uspore auto, čime bi uštedeo malo goriva.

Krug 31: Sainz je u pit-stopu, nove gume za njega, kratko blokira sve točkove na ulazu u pit-stop, ali to neće biti problem kada ‘obuje’ formulu u nove pneumatike. Vraća se na 8. mesto.

Krug 32: Alonso odlazi u pit-stop, ali izgleda da će odustati. Izlazi iz formule. To je kraj trke za njega.

Krug 33: Sainz obilazi Pereza.

Krug 34: Lekler je u pit-stopu, dobije nove meke gume, kreće u napad na Ferštapena. Hamilton je u pit-stopu takođe, i vraća se na stazu nakon 3 sekunde zadrške.

Krug 35: Ferštapen vodi 20s u odnosu na Leklera, 19 krugova do kraja. Da li će ova strategija Ferarija biti dobar izbor za Leklera i njegovu potencijalnu pobedu u Monzi? Mik Šumaher je u pit-stopu.

Krug 36: Lando Noris u pit-stopu, ispred Rikarada, ali Rikardo ga obilazi. Noris gubi još dve pozicije, Gazli i Hamilton ga obilaze.

Krug 37: Noris pokušava da se oporavi od dugog pit-stop-a, ali Gazli odbija napad.

Krug 38: Hamilton obilazi Rikarda, dok Noris obilazi Gazlija, McLaren-i su jedan iza drugog. Tokom istog kruga, menjaju se u poretku i Hamilton je sledeći za obilazak.

Krug 40: Džou Guanju stavlja De Vrisa pod pritisak u borbi za poslednje mesto koje osvaja poene u trci, pozicija 10.

Krug 41: Mehaničaru javljaju Strol-u da mora da ohladi kočnice, vrati se u pit stop i izađe iz trke. Aston Martin je na ovoj trci morao da izvuče oba vozača iz trke, loš vikend za njih.

Krug 42: Šumaher spektakularno obiazi Latifija za 14. mesto, Latifi na kratko vraća poziciju nazad, ali Šumaher se ubrzo vraća i osigurava poziciju za nastavak.

Krug 43: Perez je u pit-stopu, novi pneumatici obzirom da je Hamilton počeo da ga stavlja pod pritisak, ovim daju 10 krugova šanse da na novim gumama uspe da se izbori za bolju poziciju u trci.

Krug 44: Gunaju pritiska De Vrisa, u pokušaju da mu preotme 1 poen koji za sata holanđanin ima priliku da osvoji, ukoliko zadrži svoje mesto u poretku.

Krug 45: Lekler je spustio prednost Ferštapena na ispod 17 sekundi.

Krug 47: De Vris je odmah iza Gazlija, trenutno na 10. poziciji, ali videćemo koliko dugo.

Krug 47: Rikardo je izgubio potpuno snagu motora, ispada iz trke, žute zastavice u sektoru gde se zaustavio.

Krug 48: Ferštapen nastavlja trku, bez zaustavljanja, Lekler takođe, ne zaustavljaju se Rasel ulazi u pit stop, kao i Sainz!

Safety Car je na stazi!

Krug 48: Ferštapen planira da ode u pit-stop, kao i Lekler, trebalo bi da imaju besplatan pit-stop. Inženjeri ga savetuju da uđe po nove gume.

Krug 49: Nije jasno da li će trka biti nastavljena dovoljno brzo da bi bilo još krugova trkanja.

Krug 50: Ovo je istopilo prednost koju je Ferštapen akumulirao tokom trke, hoćemo li videti uzbudljivu završnicu trke?

Krug 52: Safety Car je i dalje na stazi, trenutno ne izgleda da će biti još krugova trkanja, poredak podijumskih pozicija je Ferštapen, Lekler, Rasel.

Krug 53: Trka će biti završena iza Safety Car-a.

Finiš: Ferštapen osvaja trku u Monzi, Lekler je drugi, Rasel osvaja treću poziciju u antiklimatičkoj završnici trke nakon što je Rikardov McLaren imao katastrofalnu štetu na motoru.