Evropski poslanik: Ukrajini potrebni F-15, F-16

Evropski poslanik: Ukrajini potrebni F-15, F-16

Poslanik Evropskog parlamenta iz Litvanije Petras Auštrevičius je, odgovarajući na pitanje da li su Ukrajini potrebni avioni presretači F-15 i F-16, rekao da će američki lovci pomoći u zaštiti neba i spasavanju života u Ukrajini, dok su protivraketni odbrambeni sistemi neminovno obavezni da efikasno zaštiti Ukrajinu, izjavio je litvanski poslanik u komentaru Gildholu.

„Ukrajini treba obezbediti sve snažnije oružje za odbranu od rusko-beloruskih agresora. Što je veća odbrambena moć Ukrajina će imati manje ratnih zločina koje će Rusija počiniti. Američki borbeni avioni bi pomogli da se zaštiti nebo i spasu životi u Ukrajini“, rekao je evropski poslanik, prenosi Ukrinform.

„Isto se odnosi i na rakete koje su neizbežno potrebne za efikasnu odbranu Ukrajine koja je pod ruskom agresijom“, dodao je Auštrevičijus, napominjući da još uvek nije došlo do prekretnice u ruskoj invaziji, tako da „treba da održavamo isporuke oružja Ukrajini u sve većem nivo.”

Prema rečima poslanika, „šta god da je potrebno da se pobedi agresor“ mora biti princip isporuke oružja Ukrajini.

Treba preispitati zapadnu pomoć i to „uskoro“, rekao je parlamentarac.

Ranije je Oleksandr V. Daniljuk, šef Centra za reformu odbrane, koordinator Međuresorne platforme za borbu protiv hibridnih pretnji, koja deluje u okviru saradnje Ukrajine i NATO-a, rekao da je ruska vojska lansirala navođene krstareće rakete na ukrajinsku vojsku. i civilna infrastruktura ostaju efikasna dok lete na malim visinama, nevidljive za ukrajinski sistem PVO. Zapadne sile treba da prebace u Ukrajinu borbene avione F-15, F-16 ili druge zapadne presretače kako bi se efikasno suprotstavili napadima krstarećih raketa neprijatelja, naglasio je ekspert.

Član britanskog Doma lordova Meghnad Desai deli stav da su Ukrajini potrebni zapadni avioni presretači da bi se suprotstavili udarima ruskih krstarećih raketa na vojne i civilne infrastrukturne ciljeve.