Evropski dan donora: U Srbiji urađeno 30 transplantacija organa

Evropski dan donora: U Srbiji urađeno 30 transplantacija organa

Ovogodišnji Evropski dan donora naša zemlja dočekuje sa 16 urađenih kadaveričnih transplantacija od početka godine 21 transplantacija sa život donora, 2.000 pacijenata koji čekaju organ kao jedini lek, ali i sa nepoznatim brojem preminulih građana koji nisu dočekali transplantaciju.

Evropski dan donora je posvećen sećanju i neizmerljivoj zahvalnosti donorima i njihovim porodicama, koje su u najtežem trenutku, kada su se životi njihovih najmilijih ugasili, smogli snage i dali saglasnost za transplantaciju.

Međutim, i pored napora pacijenata, lekara, države, građani većinom ne pristaju da doniraju organe preminulog člana porodice i time produže život pacijentu kojem je organ neophodan.

Koliko je situacija alarmantna govori i podatak da se u Srbiji broj pacijenata koji čekaju transplantaciju organa ne smanjuje. I sa 16 transplantacija od početka godine, ova statistika svrstava nas na dno Evropske lestvice.

“Svest građana na temu doniranja organa je na veoma niskom nivou, a direktna posledica toga je trenutno stanje u programu transplantacije, koje je evidentno veoma loše. Ono što obećava, a čemu su verujem, doprineli i naši apeli javni nastupi, je to što je u jako kratkom vremenskom periodu od 3 nedelje dobijeno 4 saglasnosti i time spašeno 16 života. To daje nadu svim onim pacijentima koji čekaju na najvažniji poziv u životu“, kaže Olivera Jovanović, član UO Udruženja “Zajedno za novi život” i pacijentkinja sa presađenom jetrom.

Nephodna je edukacija, kako bismo shvatili da je statistički gledano 20 puta veća šansa da nam zatreba organ, nego da budemo donori, ističe ona.