Evropa: Središte trgovine kokainom u milijardama evra

Evropa: Središte trgovine kokainom u milijardama evra

Evropa sve više postaje čvorište za proizvodnju i pretovar kokaina u druge regione sveta, pored toga što je glavno tržište potrošnje, saopštile su u petak agencije EU, upozoravajući i na rastuću industriju metamfetamina.

Posle kanabisa, kokain je droga koja se najviše konzumira u Evropi, sa milionima korisnika i prodajom od oko 10,5 milijardi evra (11,1 milijardu dolara) u 2020. godini, prema zajedničkom izveštaju EU agencije za sprovođenje zakona Europol i agencije za droge EMCDDA.

Evropsko tržište raste, vođeno većom proizvodnjom u Južnoj Americi, kao i širenjem kapaciteta za preradu sirovog leka u samoj Evropi. Mogao bi još više rasti s razvojem novih vrsta proizvoda od kokaina koji se mogu pušiti, navodi se u izvještaju, upozoravajući na veće zdravstvene rizike.

„Više proizvodnje se takođe odvija unutar Evrope, što ukazuje na promene u ulozi regiona u međunarodnoj trgovini kokainom“, navodi se u izveštaju.

Izgleda da je Belgija u centru industrije u Evropi, prema podacima koje su prikupile agencije EU. To je zemlja EU koja je zaplenila najviše kokaina u 2020, poslednjoj godini za koju su dostupni podaci, za ukupnu količinu od 70 tona uglavnom u luci Antverpen, naspram 49 tona u Holandiji, drugoj po veličini naciji u Evropi po zapleni.

Belgija je takođe vodeća zemlja u preradi koka paste, pored Holandije i Španije, navodi se u izveštaju, koji kao dokaz navodi zaplenu velikih količina hemijskih prekursora za proizvodnju kokaina i informacije o postrojenjima za preradu.

Kokain uvezen u Evropu iz Južne Amerike se sve više ponovo izvozi u druge delove sveta, posebno na Bliski istok i Aziju, što Evropu čini „ključnom pretovarnom tačkom za drogu koja potiče iz drugih krajeva“, navodi se u izveštaju.

Evropsko tržište za metamfetamin takođe raste, ali je i dalje mnogo manje od tržišta kokaina, navodi se u izveštaju, uz napomenu da je teško proceniti njegovu tačnu veličinu.

Sintetički stimulans se tradicionalno proizvodi uglavnom u Češkoj i konzumira u istočnoj Evropi, ali novi podaci pokazuju da potražnja raste u zapadnoj Evropi, posebno u Belgiji, koja je postala glavni proizvođač droge.

„Sada raste zabrinutost zbog proizvodnih pogona koji se nalaze u Belgiji i Holandiji, gde se metamfetamin može proizvoditi u znatno većem obimu“, navodi se u izveštaju.

Evropa je vodeći proizvođač metamfetamina u svetu, a evropski proizvođači sada sve više rade sa meksičkim kriminalnim grupama na poboljšanju proizvodnih procesa, upozorile su agencije EU.