EV tranzicija zabrinjava radnike francuske automobilske industrije

EV tranzicija zabrinjava radnike francuske automobilske industrije

Francuska se suočava sa zadatkom postepenog ukidanja novih automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem do 2035. godine, što stvara zabrinutost među radnicima u automobilskoj industriji. Dok postoji optimizam u određenim regionima, poput „Batteri Vallei“ na severu zemlje, radnici kod dobavljača delova na drugim područjima su pesimistični. Ova industrija, koja zapošljava 200.000 ljudi u Francuskoj, suočava se sa nužnim promenama zbog zabrane prodaje novih vozila sa benzinskim i dizel motorima u Evropi u narednoj deceniji.

U fabrici u severoistočnom francuskom regionu Ardena, stručnjak za kontrolu kvaliteta Severin Person izražava razočaranje zbog propuštene prilike za prelazak na električna vozila nakon preuzimanja od strane kompanije Valor 2018. godine. Iako proizvodnja klipnjača za traktore i kamione nije direktno ugrožena ovim prelaskom, potražnja za drugim delovima će svakako doživeti značajne promene.

U međuvremenu, na severu Francuske, izgradnja „gigafabrika“ baterija, uključujući fabriku kompanije Automotive Cells Company (ACC) u Duvrinu, stvara optimizam. Ovo zajedničko preduzeće, koje uključuje proizvođače automobila Stellantis i Mercedes zajedno sa TotalEnergies-om, planira značajnu proizvodnju baterija na lokaciji nekadašnje fabrike motora za Stellantis.

U procesu prekvalifikacije zaposlenih, Stellantis-Douvrin pruža obuku za rad na visoko automatizovanim proizvodnim linijama u fabrici baterija. Prema trgovinskom udruženju Plateforme automobile (PFA), planira se otvaranje oko 17.000 radnih mesta u gigafabrikama za proizvodnju baterija i postrojenjima za reciklažu do 2026. godine.

Ipak, prelazak na električna vozila dovodi do gubitka radnih mesta u sektoru. Studija iz 2021. godine pokazuje da bi u narednoj deceniji oko 65.000 radnih mesta moglo biti ugroženo zbog prelaska na električna vozila. Ekonomista Bernard Julien procenjuje da bi sektor autodijelova mogao izgubiti 40.000 radnih mesta u periodu od 10 do 15 godina usled prelaska sa naftnih na električne motore.

Uticaj ove tranzicije može biti ublažen zbog bliskog odlaska mnogih radnika u penziju. Međutim, sindikalni lider Ludovic Bouvier izražava zabrinutost da će proizvođači automobila slediti trend smanjenja troškova, premeštajući proizvodnju iz Francuske u inostranstvo. Iako postoji optimizam u vezi s mogućim povećanjem proizvodnje malih električnih vozila u Evropi, postoji i zabrinutost da bi ukupna zaposlenost u francuskoj automobilskoj industriji mogla opasti na 100.000 radnih mesta ili manje.