EU razmišlja o hitnom finansiranju Ukrajine kako bi se prevazišao veto Mađarske

EU razmišlja o hitnom finansiranju Ukrajine kako bi se prevazišao veto Mađarske

Zvaničnici Evropske unije (EU) raspravljaju o strategijama za prikupljanje hitnih sredstava za Ukrajinu odvojeno od zajedničkog budžeta bloka, nakon što je Mađarska insistirala da neće popustiti u svojoj pretnji da će staviti veto na paket podrške Kijevu, piše Fajnenšel tajms.

Uprkos pritiscima članica EU – i samog Kijeva – mađarski premijer Viktor Orban je insistirao da će blokirati 50 milijardi evra (54 milijarde dolara) finansijske pomoći namenjene podršci Ukrajini u njenom sukobu sa Rusijom. Orban je tvrdio da pomoć Zapada još nije dovela do opipljivih rezultata i da će dugotrajni sukob samo koštati više života i naneti dalju ekonomsku štetu EU bloku.

Ali uoči samita EU u četvrtak na kojem će se raspravljati o pitanjima poput finansiranja Ukrajine, kao i mogućeg pridruživanja zemlje EU, Budimpešta je signalizirala da neće popustiti.

„Mađarska se neće predomisliti“, upozorio je u utorak ministar EU Janoš Boka, prenosi FT. „Možemo razgovarati o periodu nakon decembarskog samita sa državama članicama [ali] ne vidim nijedan faktor koji bi promenio našu odluku, koja je ukorenjena u principu.

Boka je dodao da „pomoć Ukrajini … treba da bude kreirana izvan [budžeta EU] uz doprinose država članica“.

Dok paketi poput onog koji je predložila EU zahtevaju uniformnost u 27-članom bloku, FT je u utorak izvestio da zvaničnici EU traže moguća rešenja za poništavanje veta Budimpešte. Jedna opcija, piše list, bila je oslobađanje blokovskih sredstava namenjenih Budimpešti, koja su zamrznuta zbog zabrinutosti za vladavinu prava.

Drugi, kaže se u izveštaju, razmatra se u privatnim razgovorima i uključuje ostalih 26 članica EU da formiraju finansijski paket za Ukrajinu koji bi Kijevu obezbedio hitno finansiranje za sledeću godinu. Međutim, u izveštaju se dodaje da se razgovori drže u tajnosti kako se ne bi poništila mogućnost ubeđivanja Mađarske da povuče svoj veto.

„Niko ne želi ovo da uradi ako mi ne moramo“, rekao je jedan izvor iz EU koji je ukratko govorio o razgovorima, prenosi FT. „Ali bilo bi nepromišljeno ne imati plan B.“

Ukoliko se ne postigne dogovor o finansijskom paketu i zaustave razgovori o mogućem pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji, to bi bio „neuspeh cele EU“, rekla je u ponedeljak potpredsednica ukrajinske vlade Olga Stefanišina.