EU je pristala na izmene sticanja statusa rezidenta na duži period

EU je pristala na izmene sticanja statusa rezidenta na duži period

Stalni predstavnici Evropske unije na sastanku u četvrtak dogovorili su se o promeni pravila za davanje statusa rezidenta na duži period, što bi trebalo da pojednostavi proceduru, saopštila pres služba Saveta EU, piše „Evropska istina“.

Da bi stekli status dugoročnog rezidenta EU, državljani trećih zemalja moraju legalno i neprekidno da borave u državi članici EU najmanje pet godina.

Ambasadori država EU podržali su predlog prema kojem država članica tokom ovog petogodišnjeg mandata može da računa do dve godine boravka u drugoj državi EU. Ali takav boravak takođe mora biti legalan – na primer, ako je podnosilac zahteva nosilac plave karte EU.

Takođe, da bi stekao status dugoročnog rezidenta EU, podnosilac zahteva mora da ispuni i druge uslove: potvrdi dostupnost stabilnog i redovnog prihoda, zdravstveno osiguranje, kao i dodatne uslove koje postavljaju države članice pojedinačno. .

Status dugoročnog stanovnika Evropske unije daje njegovim nosiocima mogućnost da se presele i žive u drugim zemljama EU, na primer radi rada ili studiranja.

Pored toga, dugoročni stanovnici EU uživaju ista prava kao i građani, kao što su pristup zapošljavanju i samozapošljavanju, obrazovanju i obuci, kao i poreske olakšice.

Prema podacima Eurostata, 2020. godine ukupan broj državljana trećih zemalja koji legalno borave u Evropskoj uniji bio je 23 miliona, ili 5,1% stanovništva EU. Više od 10 miliona njih imalo je dugotrajnu ili stalnu boravišnu dozvolu.

Prošle nedelje je Savet Evropske unije odobrio proceduru koja će omogućiti putnicima izvan šengenskog prostora da se prijave za vizu onlajn.