EU daje Srbiji još 10 miliona evra za ekonomski oporavak od posledica pandemije

EU daje Srbiji još 10 miliona evra za ekonomski oporavak od posledica pandemije

Ministarka evropskih integracija Srbije Jadranka Joksimović i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre potpisali su sporazum o dodatnoj podršci Srbiji sa 10 miliona evra za ekonomski oporavak od posledica pandemije kovida-19.

Joksimović je istakla da je taj sporazum nastavak dobrih vesti, posle odluke država članica EU da se sa Srbijom naredne nedelje, na Međuvladinoj konferenciji, otvori Klaster 4 sa četiri poglavlja koja se tiču zaštite životne sredine.

Taj novac je namenjen projektu „EU pro plus“ i samo je deo od 30 miliona evra koji će uslediti u narednom periodu, rekla je Joksimović, uz napomenu da je namenjen projektima za unapređenje i jačanje otpornosti lokalnih samouprava u saniranju posledica pandemije kovida-19.

„U proteklom periodu smo radili sa 99 opština, a verujem da, kada bismo uradili analizu, značajan broj njih bi mogao da pređe u kategoriju srednje razvijenih opština“, rekla je Joksimović, pozivajuči opštine da pripreme projekte za pozive koji će uslediti.

„U saradnji sa Ministarstvom i našim partnerom UNOPS već smo uložili 30 miliona evra, a dodatni novac će biti iskorišćen za infrastrukturu, socijalne usloge i ravnomerni ekonomski razvoj“, dodao je Žiofre.