ETF sledeće nedelje nedelje bira v.d. dekana

ETF sledeće nedelje nedelje bira v.d. dekana

Vršilac dužnosti dekana Elektrotehničkog fakulteta (ETF), nakon ostavke celokupnog rukovodstva, trebalo bi da bude izabran naredne nedelje, a izbor je sužen na dva kandidata – profesore Petra Matavulja sa katedre za fiziku i Lazara Saranovca sa katedre za elektroniku, izjavio je profesor emeritus i nekadašnji dekan ETF Branko Kovačević.

Kovačević je u izjavi za FoNet objasnio da se vode razgovori sa kandidatima, zatim sledi prošireni kolegijum sa svim šefovima katedri i odseka, a posle toga i sednica Saveta na kojoj treba da se bira novi v.d. dekana.

On je dodao da je profesor Saranovac već imao fakultetske dužnosti i bio je prodekan za nastavu, dok bi profesoru Matavulju ovo bilo prvo učešće u fakultetskoj upravi.

„Izbor vršioca dužnosti mora brzo da se reši, jer će u suprotnom sve stati. Sada idu i unapređenja i doktorati, Veće mora da se drži svakog meseca“, ukazao je Kovačević.

Mandat v.d. dekana trebalo bi da traje godinu dana, a u tom periodu treba da se priprema teren za izbor dekana u punom mandatu, rekao je Kovačević, dodavši da je jedan od kandidata za v.d. dekana bila i profesorka Jelica Protić sa katedre za računare, ali je ona iz ličnih razloga odustala.

Celokupna uprava ETF, na čelu sa dekanom Dejanom Gvozdićem, podnela je ostavku 8. oktobra. Kako su tada preneli mediji, povod su bili pritisci da se fakultet izjasni o iskopavanju litijuma.