Eskobar: Inicijativa Otvoreni Balkan ima podršku Sjedinjenih Država

Eskobar: Inicijativa Otvoreni Balkan ima podršku Sjedinjenih Država

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je na Prespa samitu u Ohridu, da inicijativa Otvoreni Balkan ima podršku Vašingtona.

„Sjedinjene Američke Države ohrabruju i podržavaju sve inicijative koje približavaju Evropi i zbližavaju region. Podržavamo Berlinski proces, podržavamo zajedničko regionalno tržište, Ceftu, kao i Otvoreni Balkan, dokle god je fokusiran na evrointegracije i dokle god je otvoren za sve države“, rekao je Eskobar na panelu „Zapadni Balkan: navigacija u turbulentnim vremenima“.

Podsetio je i da je 70 odsto ekonomije Zapadnog Balkana povezano sa evropskim državama, dok je ceo ostatak povezan sa regionom.

„Zato oba ta procesa moraju da se odvijaju unutar istog okvira koji podrazumeva vladavinu prava, otvoreno i transparentno tržište, i inkluzivnost. Stoga, dok Otvoreni Balkan to ispunjava, ima našu podršku“, poručio je Eskobar.

Američki izaslanik je istakao je da je važno da svi razumeju da su svi ujedinjeni na putu napred, a da je to put evro-atlantskih integracija.

Kako je rekao, pred Zapadnim Balkanom su mnogi izazovi, ali bi on pre želeo da govori o prilikama, istakavši da su to ujedinjenost i zajedničke vrednosti i da će to pomoći u borbi sa teškoćama.

Ocenio je i da je Evropa stvaranjem EU stvorila mir i počela da ga izvozi, dodavši da i Zapadni Balkan treba da bude deo tog projekta, jer istorijski, kulturno, geografski, ekonomski i vrednosno pripada Evropi.

On je naglasio da već sa statusom kandidata država dobija pozitivan pritisak da radi na reformama, jer to donosi velike koristi za ljude.

Izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič izjavio je na istom panelu, da svi moraju da budu svesni važnosti evro-atlantskog puta ne kojem je region i istakao da Zapadni Balkan ne sme postati bezbednosno pitanje.

„Za mene je jasna poruka da ne smemo dozvoliti da politički problemi postanu bezbednosni. Sada više nego ikada ne smemo dozvoliti da ovaj region postane bezbednosni problem“, poručio je Pič.

On je istakao podršku dijalogu Beograda i Prištine, podršku Bosni i Hercegovini i izrazio spremnost Velike Britanije da sarađuje.

Pič je naglasio da se mora jasno definisati bezbednosna politika Evrope i dodao da Rusija energiju i hranu koristio kao oružje.

Specijalni izaslanik Nemačke za pitanja Zapadnog Balkana Manuel Saracin rekao je da je iz obraćanja nemačkog kancelara Olafa Šolca jasno da kada govori o regionu ne govori o nekom dalekom području, već da je to za njega deo političke agende.

On je dodao da Šolc veruje u Zapadni Balkan i da Nemačka veruje u „stari dobri model punopravnog članstva u EU“.

Kako je rekao, niko u EU ne želi da bude drugorazredni član i neophodno je da se svi bore za kredibilitet proširenja, a da je Severna Makedonija lakmus test za to.