Erdogan iz Tirane stigao u Beograd

Erdogan iz Tirane stigao u Beograd

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan doputovao je u četvrtak uveče u Beograd, gde su ga dočekali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, turski ambasador u Beogradu Hami Aksoj i generalni konzul Novog Pazara Osman Pešmen.

Erdogan je bio u pratnji supruge Emine Erdogan i brojnih visokih turskih zvaničnika, uključujući ministra inostranih poslova Hakana Fidana, ministre trgovine, saobraćaja i infrastrukture, šefa obavještajne službe Ibrahima Kalina i šefa odbrambene industrije Haluka Gorguna.

Ispred Palate Srbija planirana je svečanost dobrodošlice, nakon čega će uslediti sastanak dva predsednika, a potom i četvrta sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske pod rukovodstvom predsednika Vučića i Erdogana.

Erdogan je pre posete Srbiji boravio u Albaniji, gde je razgovarao sa predsednikom Bajramom Begajem i premijerom Edijem Ramom. Nakon sastanka i ceremonije potpisivanja sporazuma, Erdogan je izrazio zadovoljstvo posetom, ističući produbljivanje strateškog partnerstva uspostavljenog 2021. godine.

Potpisivanjem zajedničke deklaracije dve zemlje su ponovile rešenost da razvijaju i jačaju saradnju u različitim oblastima. Inicijative u oblasti poljoprivrede, visokog obrazovanja, odnosa sa javnošću, komunikacija, trgovine i investicija smatraju se koracima ka povećanju blagostanja građana.

Erdogan je zajedno sa albanskim premijerom Ramom otvorio džamiju Namazgah ili Veliku džamiju u Tirani, najveću muslimansku bogomolju na Balkanu, čiju je izgradnju finansirala turska muslimanska zajednica.