Er Srbija nabavlja još dva širokotrupna aviona i počinje da leti za još dva grada u Kini

Er Srbija nabavlja još dva širokotrupna aviona i počinje da leti za još dva grada u Kini

Srpska nacionalna avio-kompanija Er Srbija trebalo bi da do maja udvostruči svoju flotu širokotrupnih aviona, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

„U procesu smo nabavke dva širokotrupna aviona Erbas A330. Očekujem da oba stignu u Beograd do maja“, izjavio je Mali za Tanjug, a prenosi portal Ex-YU Aviation .

Mali je najavio da će Er Srbija ove godine uvesti dve nove linije za Kinu – Šangaj i Guangžu. Srpski nacionalni avio-prevoznik već leti za kineski Tijandžin, kao i za Njujork i Čikago u SAD.

„Mala zemlja poput Srbije ima uspešnog nacionalnog prevoznika koji leti i na istok, i na zapad“, naglasio je Mali ističući da je Er Srbija prošle godine prevezla više od četiri miliona putnika i ostvarila neto profit od 35 miliona evra.

Ex-YU Aviation podseća da najava srpskog ministra finansija dolazi nakon što je menadžment Er Srbije već potvrdio da je postignut dogovor o lizingu još dva širokotrupna aviona.

Generalni direktor Er Srbije Jirži Marek je još prošle godine otkrio planove te avio-kompanije da ima četiri širokotrupna aviona u svojoj floti.

„Tokom proteklog leta, obezbedili smo prava za letove ka Guangžuu i Šangaju, u Kini. U idealnim uslovima, ka tim destinacijama bismo započeli da letimo dva puta nedeljno. To ipak zavisi od mnogo faktora, a pošto smo posvećeni našem razvoju u Kini, mogli bismo da počnemo postepeno“, naveo je Marek.

Pojačanje flote bi se, prema njegovim rečima, iskoristilo i za pojačanje linije za Njujork.

„To znači da bismo pojedinim danima uveli i drugi dnevni let za Njujork. To zavisi od mnogo faktora, na primer, dostupnosti slotova i mesta na terminalu, što je pitanje koje postaje sve ozbiljnije naročito na aerodromu Džon F. Kenedi“, objasnio je generlani direktor Er Srbije.

Četiri širokotrupna aviona omogući će Er Srbiji da reši bilo kakvo neplanirano održavanje ili probleme sa rezervnim delovima budući da će tržište, prema rečima Mareka, još nekoliko godina biti nestabilno.