EPS: Novi blok B3 u termoelektrani ‘Kostolac B’ uspešno testiran

EPS: Novi blok B3 u termoelektrani ‘Kostolac B’ uspešno testiran

Novi blok B3 u termoelektrani „Kostolac B“ uspešno je prošao testove u nedelju 6. oktobra i uskoro se očekuje preuzimanje bloka, izjavio je generalni direktor Elektroprivreda Srbije (EPS), saopštila je EPS.

Povodom 131 godine EPS, koja se obeležava 6. oktobra, Živković je ukazao na značaj projekta izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) „Bistrica“, koja će, kako je naveo, predstavljati sigurnost u daljem razvoju obnovljivih izvora energije.

„Razvijamo solarne elektrane od jedan gigavat sa strateškim partnerom i radimo na unapređenju proizvodnje u postojećim kapacitetima kako bismo obezbedili energetsku sigurnost i stabilnost sistema“, rekao je Živković.

Dodao je da je završena revitalizacija hidroelektrana i da očekuju da i kompletna revitalizacija RHE „Bajina Bašta“ bude završena iduće godine.

„Obezbedićemo da 80 odsto naših hidro kapaciteta u narednih 30 do 35 godina bezbedno i sigurno radi i snabdeva građane Srbije električnom energijom. Paralelno, revitalizacijama termoelektrana u naredne dve godine, obezbedićemo da 75 odsto naših termo kapaciteta bude u mogućnosti da proizvodi električnu energiju u narednih 10 do 15 godina do novih revitalizacija“, kazao je Živković.

Na svečanosti povodom godišnjice EPS, povelje sa plaketom „Đorđe Stanojević“, kao najviše priznanje EPS, dodeljene su elektroinženjerima Gliši Klasniću i Oliveri Gudžulić, a posebna zahvalnica uručena je Dragani Jauković.

Iz EPS su podsetili da je 6. oktobra 1893. godine puštena u rad prva srpska elektrana, na beogradskom Dorćolu.