Mihajlović: EPS će se zadužiti za dodatnih milijardu evra da bi nesmetano funkcionisao

Mihajlović: EPS će se zadužiti za dodatnih milijardu evra da bi nesmetano funkcionisao

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je realno da se Elektroprivreda Srbije zaduži dodatnih milijardu evra da bi moglo nesmetano da funkcioniše i dodala da je ta kompanija u 2022. godinu ušla sa velikim gubitkom.

Energetska kriza traži da je rešavamo, a to znači da imamo dovoljno novca, što imamo. Nažalost, platili smo više od 700 miliona evra za uvoz električne energije, uglja i mazuta od trenutka kada je EPS imao kolaps u decembru, rekla je Mihajlović gostujući na televiziji Insajder.

Mihajlović je naglasila da će predstojeća zima za Srbiju biti teška, ali je istakla da se radi na obezbeđivanju energetskog sektora i da je nabavljeno dovoljno energenata za najmanje 60 dana.

Na pitanje da li će doći do poskupljenja električne energije, Mihajlović je odgovorila da Ministarstvo energetike ostaje pri stavu da cena struje mora da se poveća i da je zbog toga doneta Uredba o energetski ugroženom kupcu, koja bi trebalo da zaštiti građane.

Odluka o poskupljenju još nije doneta zato što je mišljenje Ministarstva finansija i Narodne banke Srbije da bi to uticalo na inflaciju. Kada oni budu smatrali da je to u redu u odnosu na fiskalnu stabilnost države, verujem da će do toga doći, navela je Mihajlović.

Na pitanje da li bi prihvatila još jedan mandat na čelu Ministarstva za energetiku, Mihajlović je odgovorila da bi razmislila o tome ako bi bio postignut dogovor kako da se vodi taj sektor.

Ako ćemo i dalje da budemo spori i neefikasni u nekim oblastima, ako ćemo i dalje da ne donosimo odluke koje treba da donesemo, a tiču se novih kapaciteta, investicija i izvora energije, kao i snažnog sektora u smislu funkcionisanja javnih preduzeća, onda sigurno ne, kazala je Mihajlović.

Naglasila je da nova Vlada mora da bude jasna, snažna i opredeljena, „potpuno drugačija od sadašnje“ i ocenila da je ova Vlada „po efikasnosti jedan od najlošijih“.

Govoreći o odnosu sa svojim stranačkim kolegom Vladimirom Đukanovićem, Mihajlović je rekla da nije reč o sukobu, već da ona ne može da prećuti neke stvari, koje je „neverovatno slušati u 21. veku“.

Na pitanje o tome što ju je premijerka kritikovala nakon što je govorila za jedan od medija koji nisu naklonjeni vlasti, Mihajlović je rekla da se na tom primeru vidi „kako određeni pojedinci“ gledaju na to šta ona radi.

Komentarišući zahteve da Srbija uvede sankcije Rusiji, Mihajlović je kazala da je „svima jasno“ da ćemo morati drugačije da pristupimo odnosu s tom zemljom.

Srbija sa novom Vladom mora da se odluči na neke druge načine, odnosno da pokaže drugačiji stav u odnosima s Rusijom, ocenila je ona.

Na pitanje da li su načinjeni neki novi koraci u vezi sa projektom „Jadar“, Mihajlović je odgovorila da se ništa nije dešavalo otkad je ukinuta Uredba o prostornom planu.

Mislim da moramo da otvorimo široku raspravu i dovedemo najbolje ljude na svetu da pokažu onima koji ne veruju zašto je to značajno i da li postoji ekološki sigurno rešenje da se u podzemnom rudniku skladišti litijum, rekla je Mihajlović.