Epidemija pertusisa kod novorođenčadi i male dece širom Italije

Epidemija pertusisa kod novorođenčadi i male dece širom Italije

Podaci za ovu analizu prikupljeni su kroz projekat nacionalnog oporavka i otpornosti (NRRP) koji finansira EU. Kliničari iz sedam italijanskih referentnih centara, zajedno sa četiri dodatna pedijatrijska i neonatalna odeljenja širom Italije, pružili su informacije o slučajevima pertusisa, uključujući status vakcinacije, lečenje i ishode.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Eurosurveillance.

Ključni nalazi su istakli da je većina obolelih bila nevakcinisana, a većina slučajeva se dogodila u južnim gradovima Napulju i Palermu. Među 75 hospitalizovane dece, 68,5% je bilo mlađe od četiri meseca, a 11,1% zahtevalo je intenzivnu negu. Epidemija je dovela do oštrog povećanja hospitalizacija u poređenju sa prethodnim godinama, sa porastom od 800% u prva 4 meseca 2024. u poređenju sa 2022. i 2023.

Detaljna analiza centara u Napulju, Rimu i Palermu pokazala je da je 47 slučajeva imalo virusne koinfekcije, koje su često pogoršavale težinu bolesti. Studija je takođe otkrila kritične nedostatke u vakcinaciji majki, sa samo 3 od 53 majki koje su vakcinisane tokom trudnoće, a samo 10 od 48 je informisano o ovoj opciji.

Epidemija koja je u toku naglašava kritičnu potrebu za intervencijama javnog zdravlja kao što su imunizacija majki i rana vakcinacija novorođenčadi. Nalazi ukazuju da bi prenatalna vakcinacija mogla značajno ublažiti težinu bolesti i smanjiti trajanje hospitalizacije.

Ponovna pojava hripavca u Italiji u skladu je sa sličnim trendovima uočenim u Evropi nakon pandemije COVID-19, tokom kojih su poremećaji redovnih rasporeda vakcinacije i mere javnog zdravlja mogli ugroziti imunitet stanovništva u vezi sa COVID-19.

Autori predlažu nekoliko strategija za efikasno suzbijanje ponovnog pojavljivanja pertusisa. To uključuje sprovođenje vakcinacije majki tokom trudnoće, vakcinaciju novorođenčadi što je ranije moguće, obezbeđivanje profilakse nakon izlaganja antibioticima (PEP) za kontakte i započinjanje kampanja vakcinacije usmerenih na osobe koje su propustile doze doza.

Pored toga, treba promovisati aktivni skrining za osobe sa respiratornim simptomima, čime se minimizira izloženost i obuzdava širenje infekcije. Veliki broj hospitalizovanih novorođenčadi i prijavljena smrtnost naglašavaju hitnu potrebu da se reši ovaj problem javnog zdravlja.