Beograd se priprema za Ekspo 2027: Novi grad raste uz rekordni tempo izgradnje

Beograd se priprema za Ekspo 2027: Novi grad raste uz rekordni tempo izgradnje

Prošlo je godinu dana od kada su Beograd i Srbija izabrani za domaćine specijalizovane izložbe „Ekspo 2027“, a radovi na izgradnji novog grada napreduju planiranom dinamikom. Izložba, koja će se održati od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine, očekuje više od tri miliona posetilaca, dok ministar finansija Siniša Mali naglašava da je ovo jedinstvena prilika za razvoj i promenu imidža Srbije.

Gradilište koje se prostire na 160 hektara nadomak Surčina, jedno je od najvećih u ovom delu Evrope. Novi grad će obuhvatati stadion, sajamski prostor, akvatik centar i preko hiljadu stambenih jedinica, sa ukupnom površinom svih objekata od 230.000 kvadratnih metara. Radovi uključuju izgradnju osam kilometara saobraćajnica i temelje za sedam budućih hala.

„Pre godinu dana ovde je bila poljana, a sada imate najveće gradilište u ovom delu Evrope. Sve se rešava“, izjavio je ministar Mali, dodajući da se suočavaju sa tehničkim izazovima poput topografije, organizacije posla i podzemnih voda.

Boris Bjelica, vršilac dužnosti direktora Građevinske direkcije Srbije, potvrđuje da se radovi odvijaju prema planu. „Izvedeni su temelji za sedam budućih hala, a radovi na pobijanju šipova za budući stadion su u toku“, rekao je Bjelica.

Ekspo 2027 će biti jedina specijalizovana izložba Međunarodnog biroa za izložbe u ovoj deceniji, sa temom „Igra(j) za čovečanstvo: Sport i muzika za sve“, koja će istraživati značaj igre, sporta i muzike u razvoju čovečanstva. Očekuje se dolazak oko 40.000 stranaca za izgradnju nacionalnih paviljona, što će dodatno podstaći lokalnu ekonomiju.

Dušan Borovčanin, direktor preduzeća „Ekspo 2027“, istakao je da će manifestacija pružiti priliku Srbiji da se predstavi svetu kao atraktivan i moderan region. „Ovo je prilika za svakog građanina Srbije i naše firme da se u svojoj zemlji predstave na najbolji način čitavom svetu,“ rekao je Borovčanin.

Domaćinstvo ovakve manifestacije donosi ekonomske benefite, uključujući priliv novca, nove investicije, povećanje obima posla u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, te rast zapošljavanja i zarada. „Ekspo“ izdvaja zemlju domaćina kao investiciono jezgro, dodaje Mali, naglašavajući važnost ovakvih događaja za razvoj i rast zemlje.