Efekti El Ninja: Temperaturni rekordi nastaviće se do leta 2024.

Efekti El Ninja: Temperaturni rekordi nastaviće se do leta 2024.

Prošla godina je bila najtoplija u istoriji zbog efekta El Ninja, rekao je turski klimatolog Levent Kurnaz, očekujući da će se temperaturni rekordi verovatno nastaviti do leta 2024. godine, javila je agencija Anadolija.

Klimatske promene i globalno zagrevanje uzrokovale su 10 najtoplijih godina zabeleženih između 2010. i 2022. Uz uticaj El Ninja, u kojoj su temperaturni rekordi oboreni za 179 dana, prošla godina postala je najtoplija godina u istoriji.

U razgovoru za Anadoliju, Levent Kurnaz, šef Centra za klimatske promene i političke studije Univerziteta Bogazici u Istanbulu, rekao je da El Ninjo uzrokuje porast prosečnih temperatura širom sveta, što je već dovelo do još viših temperatura.

Izraz El Ninjo odnosi se na zagrevanje površine okeana, ili natprosečne temperature površine mora u centralnom i istočnom tropskom Tihom okeanu.

Kurnaz je rekao da su ekstremni vremenski događaji postali češći i ozbiljniji uporedo sa zagrevanjem atmosfere i da je El Ninjo pogoršao intenzitet i vrućine i padavina. Zbog toga je otprilike polovina 2023. godine obeležena temperaturnim rekordima.

„Godina 2023. je bila najtoplija godina koju je čovečanstvo ikada doživelo. Naročito u drugoj polovini godine, od jula nadalje, takođe je došao do izražaja El Ninjo efekat i temperature su porasle znatno iznad normale. Prethodne najtoplije godine bile su 2016. i 2020. na koje je uticao i El Ninjo“, rekao je.

Naglasio je hitnost situacije navođenjem primera ekstremnih vremenskih prilika, kao što je prošlogodišnja poplava u libijskom gradu Derna kao „najekstremniji vremenski događaj“ u prošloj godini. Kurnaz je rekao da El Ninjo donosi neočekivane događaje i pojačava očekivane.

Naglasio je da će se efekti El Ninja nastaviti i 2024. godine, te upozorio da će to dovesti do nastavka vremenskih nepogoda i visokih temperatura.

Prema njegovim rečima, Evropa će proći kroz jak toplotni talas do sredine idućeg leta, produžavajući period rekordnih temperatura.

„Očekujemo da će se ovo nastaviti barem do marta i aprila. Nije moguće brzo predvideti El Ninjo. Od danas nije lako reći šta će se dogoditi u junu, ali predviđanja govore da će El Ninjo biti sve teži. Verovatnoća da je El Ninjo koji doživljavamo najteži do sada je veća od 50 posto“, rekao je on.