Dve eksplozije raznele stanove u Švedskoj, policija sumnja na vezu sa kriminalnim organizacijama

Dve eksplozije raznele stanove u Švedskoj, policija sumnja na vezu sa kriminalnim organizacijama

Dve snažne eksplozije odjeknule su u stambenim zgradama u centralnoj Švedskoj, pri čemu su povređene najmanje tri osobe i oštećene zgrade, dok su cigle i prozori ostali rašireni napolju.

Kasno u ponedeljak, eksplozija se dogodila u Haselbiju, predgrađu glavnog grada Stokholma. U ranim jutarnjim satima utorka, eksplozija u Linkopingu, nekih 175 kilometara (110 milja) jugozapadno, otkinula je fasadu sa trospratnice, ostavljajući krhotine razbacane po parkingu.

Nije poznato da li su eksplozije povezane jedna sa drugom.

Švedski radio je u utorak rekao da je eksplozija u Linkopingu povezana sa svađom između kriminalnih bandi, što je sve veći problem u Švedskoj sa pucnjavom i bombaškim napadima. Dve bande — jednu predvodi švedsko-turski dvojni državljanin koji živi u Turskoj, a drugu njegov bivši poručnik — navodno se bore oko droge i oružja.

Do sada je ove godine došlo do 261 pucnjave, 36 ljudi je poginulo, a 73 je ranjeno. Broj ne uključuje najnovije eksplozije.

Policija je saopštila da su stanovnici pogođene oblasti u Linkopingu evakuisani u obližnji sportski objekat. U Haselbiju su tri osobe prebačene u bolnicu. Njihovi uslovi nisu bili poznati.

Niko nije uhapšen, saopštila je policija.

Nakon eksplozija, švedska vlada je saopštila da će održati sastanak kako bi identifikovala mere koje se mogu brzo primeniti. Švedski ministri pravde i civilne odbrane, Gunar Stromer i Karl-Oskar Bolin, učestvovaće zajedno sa drugim vlastima, uključujući predstavnike opština i regiona skandinavske zemlje.

„Sada okupljamo sve relevantne aktere kako bismo zajednički identifikovali šta se može učiniti kratkoročno i dugoročno“, rekao je Stromer za švedsku novinsku agenciju TT.

„Pristup kriminalcima eksplozivnoj robi mora biti prekinut“, rekao je Bohlin za novine Ekpressen.

Ranije ovog meseca, 13-godišnji dečak pronađen je upucan u glavu u šumi nedaleko od njegove kuće u blizini Stokholma. Tužilac je rekao da je njegova smrt jeziv primer „grubog i potpuno bezobzirnog nasilja bandi“.

22. septembra dve osobe su poginule, a dve ranjene kada je naoružani napadač otvorio vatru u prepunom baru severozapadno od Stokholma. Jedan od mrtvih, 20-godišnji muškarac, bio je verovatna meta strelca, saopštila je policija, dok se veruje da su ostala trojica posmatrači. Motiv je ostao nejasan. Policija je saopštila da bi pucnjava mogla da bude deo lokalnog ličnog sukoba i da postoji izvesna neizvesnost da li je povezana sa tekućom svađom.

Švedska vlada desnog centra pooštrava zakone kako bi se uhvatila u koštac sa kriminalom u vezi sa bandama, dok je šef švedske policije ranije ovog meseca rekao da su zaraćene bande donele „neviđen” talas nasilja u zemlju.