Pretnje terorističkim napadima na ambasade Srbije u dve evropske prestonice

Pretnje terorističkim napadima na ambasade Srbije u dve evropske prestonice

Ministar spoljnih poslova Srbije, Marko Đurić, izjavio je danas da su ambasade Srbije u dve velike evropske prestonice dobile pretnje terorističkim napadima u protekla 24 sata. Prema preliminarnim informacijama, pretnje dolaze iz ekstremnih separatističkih krugova unutar dijaspore sa Kosova i Metohije, posebno od lica albanske nacionalnosti.

Đurić je naveo da se, u saradnji sa evropskim bezbednosnim organima, preduzimaju mere kako bi se ove pretnje predupredile. Istakao je da su jutros povišene mere bezbednosti u određenim diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije u Evropi.

Takođe, Đurić je kritikovao premijera privremenih prištinskih institucija, Aljbina Kurtija, optužujući ga za pokušaje etničkog čišćenja Srba na Kosovu i Metohiji i za širenje ekstremne politike u regionu. Naveo je da Kurti pokušava da sebe pozicionira kao lidera svih Albanaca u regionu, dok njegova politika na terenu sprovodi šovinističku agendu.

Đurić je izrazio zabrinutost zbog Kurtijevog učešća na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u Čikagu, ocenjujući da to šalje pogrešan signal međunarodnoj zajednici. On je naveo da je uputio pismo Nacionalnom demokratskom institutu (NDI) povodom ovog pitanja i da očekuje razgovore sa rukovodstvom NDI-a.

Na kraju, Đurić je najavio širenje diplomatsko-konzularne mreže Srbije, posebno na tržištima Afrike i Azije, i pozvao na odgovoran pristup pitanjima vezanim za potencijalno iskopavanje litijuma u Srbiji.