Državna matura zvanično od sledeće godine

Državna matura zvanično od sledeće godine

O uvođenju državne mature za upis na fakultete raspravlja se već godinama, a najsvežiju informaciju o tome saopštila je državna sekretarka Ministarstva prosvete Marijana Dukić Mijatović rekavši da se „državna matura definitivno održava 2023/24. godine“.

Potom je dodala da će u aprilu biti drugo pilotiranje, od 4. do 8. aprila, ali da će do godine kada će krenuti sprovođenje državne mature imati još dva pilotiranja.

To je pomalo zbunilo buduće brucoše koji, kako tvrde za Nova.rs, nisu sigurni – da li će se za upis na fakultete ove godine polagati državna matura ili sve ostaje isto kao i prethodnih godina?

ato smo upitali Rektorat Univerziteta u Beogradu, a oni su za Nova.rs rekli da ove godine nema državne mature.

„Državna matura će se realizovati sledeće godine. Neizvesno je za sada, ali nezvanično, pojedini fakulteti će zadržati proveru ispita. O tome još uvek nemamo zvaničnu odluku, pregovori traju, ali će verovatno na pojedinim fakultetima ostati provera znanja. Rano je da govorimo koji su to fakulteti jer se i oni još uvek dvoume u kojoj formi će to biti, ali to je tek za 15 meseci. Uglavnom, ove godine upis na fakultete ostaje isti kao i prethodnih godina“, objašnjavaju iz Rektorata.