Psihološkinja Nada Korać: Srbija ocenjena ‘jako nisko’ u brizi prema deci i ranjivim grupama

Psihološkinja Nada Korać: Srbija ocenjena ‘jako nisko’ u brizi prema deci i ranjivim grupama

Srbija je ocenjena kao društvo koje brine jako malo o deci i onima koji se ne mogu sami braniti, prema oceni psihološkinje Nade Korać. Korać je istakla da, prema njenom utisku, na skali od 1 do 10, Srbija se kotira tek sa ocenom 2 u ovom kontekstu, izrazivši duboku zabrinutost za situaciju.

Ovo mišljenje dolazi nakon što su roditelji devojčice Ane Božović, koja je stradala u masovnom ubistvu u Ribnikaru, izjavili da ih niko iz institucija nije kontaktirao ni tri nedelje nakon tragedije. Korać smatra da su roditelji morali da reaguju i traže pomoć od države i relevantnih ministarstava.

Jelena Mihajlović, majka deteta iz Pećinaca koje je bilo uskraćeno za pravo da ide u vrtić zbog političkih razloga, ističe da država ne pridaje dovoljno pažnje deci. Prema njenim rečima, država je pokušala da zataška ovaj slučaj, a institucije nisu adekvatno reagovale. Tek nakon dugotrajne borbe i pritiska javnosti, Mihajlovićeva je uspela da svoju ćerku vrati u vrtić.

Odnos države prema događajima kao što je masovno ubistvo u selima oko Mladenovca takođe je izazvao zabrinutost. Poslanica DS-a iz Mladenovca, Ksenija Marković, tvrdi da je sistem u ovom slučaju potpuno zakazao, a da je tragedija „skrajnuta“. Markovićeva je optužila režim Srpske napredne stranke za sprovođenje pravnog i institucionalnog nasilja i istakla da se nasilje promoviše kao poželjan oblik ponašanja u društvu, što dovodi u pitanje političku i ličnu odgovornost u zemlji.