Mali maturanti u Srbiji danas polažu završni ispit iz matematike

Mali maturanti u Srbiji danas polažu završni ispit iz matematike

Učenici osmog razreda osnovnih škola u Srbiji danas polažu završni ispit iz matematike, nastavljujući niz testiranja koja su započela ispitom iz maternjeg jezika u utorak, a završavaju se kombinovanim testom u četvrtak.

Prema podacima Ministarstva prosvete, ispitu iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, pristupilo je 99,64 odsto učenika, što je 64.439 od ukupno 64.674 prijavljenih. Prvi dan završnog ispita protekao je bez problema, a Ministarstvo nije zabeležilo nikakva odstupanja od procedura.

Ispit iz matematike, kao i ostali testovi, počinje u 9 i traje do 11 sati, sprovodeći se u isto vreme širom Srbije. Ukoliko ispit počne sa zakašnjenjem, vreme za izradu testa se produžava kako bi ukupno trajalo 120 minuta. Učenici su obavezni da u školu dođu najkasnije sat vremena pre početka ispita.

Na test iz matematike, učenici treba da ponesu hemijsku olovku koja piše plavom bojom, grafitnu olovku, gumicu, lenjir, trougao i šestar. Takođe, potrebno je da sa sobom imaju đačku knjižicu, obrazac sa identifikacionim nalepnicama (obrazac 41, ako ga imaju posle probnog ispita), kao i ostali potreban pribor za rad.

Tokom ispita, učenici ne smeju napuštati prostoriju u prvih 45 minuta i poslednjih 15 minuta ispita. Korišćenje mobilnih telefona, pametnih satova, kalkulatora, beležaka i drugih nepripadajućih materijala nije dozvoljeno.

Svaki od testova nosi maksimalno 20 poena. Za izračunavanje bodova za upis, broj osvojenih poena na testovima iz maternjeg jezika i matematike se množi sa koeficijentom 0,7, dok se broj bodova osvojenih na kombinovanom testu množi sa 0,6.

Roditelji će moći da vide preliminarne rezultate na nivou škola i portalu „Moja srednja škola“ u subotu, 22. juna, kada će moći da podnesu i prigovore na rezultate završnog ispita. Lista opredeljenja za upis u srednju školu može se podneti putem portala „Moja srednja škola“ i neposredno u školi 26. i 27. juna, dok će konačna lista opredeljenja biti objavljena 29. juna.

Upis u srednje škole će i ove godine biti moguće obaviti elektronskim putem preko portala „Moja srednja škola“ od 2. do 6. jula.