Dron je udario u toranj u kojem se nalaze ruska ministarstva po drugi put u tri dana

Dron je udario u toranj u kojem se nalaze ruska ministarstva po drugi put u tri dana

Visoku zgradu u moskovskoj poslovnoj četvrti u kojoj su smeštena tri ministarstva ruske vlade u utorak je drugi put u tri dana pogodio dron, u, kako je Rusija nazvala pokušaj ukrajinskog „terorističkog napada“.

Savetnik ukrajinskog predsednika rekao je da Moskva treba da očekuje više napada bespilotnim letelicama i „više rata“.

Zgrada koja je pogođena poznata je kao „IK kvart“, u kojoj se nalaze ministarstvo ekonomskog razvoja, digitalno ministarstvo i ministarstvo industrije i trgovine. Na snimku do kojeg je došao Rojters, vidi se da je deo njegove staklene fasade, visoko iznad zemlje, uništen udarom.

„U ovom trenutku stručnjaci procenjuju štetu i stanje infrastrukture radi bezbednosti ljudi u zgradi. Ovo će potrajati“, rekla je Darja Levčenko, savetnica ministra ekonomije za Telegram. Ona je rekla da osoblje radi putem video konferencije.

Moskva je bila izložena ponovljenim napadima dronovima od početka maja, kada su dva drona ispaljena na krov zgrade u kompleksu Kremlja.

Iako incidenti nisu izazvali žrtve ili veću štetu, oni su izazvali široku nelagodu i nespretno se slažu sa narativom Kremlja da se ruska „specijalna vojna operacija“ u Ukrajini odvija po planu.

„Zaista, pretnja postoji, to je očigledno, ali mere se preduzimaju“, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov, odbivši da dalje komentariše.

Ukrajina je izvukla satisfakciju od napada, iako nije direktno preuzela odgovornost za njih.

„Moskva se brzo navikava na punopravni rat“, napisao je savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak na Ks, platformi društvenih medija koja je ranije bila poznata kao Tviter.

On je rekao da Rusija treba da očekuje „više neidentifikovanih dronova, više kolapsa, više građanskih sukoba, više rata“.

U saopštenju rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da je osujetilo „pokušaj terorističkog napada“ i oborilo dva drona zapadno od centra Moskve.

Rečeno je da je još jedan bio osujećen opremom za ometanje i otišao je „izvan kontrole“ pre nego što je udario u zgrade u poslovnoj četvrti Moskva-Siti.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin rekao je da je udario u isti toranj koji je pogođen u nedelju. „Oštećena je fasada na 21. spratu. Uništena je zastakljena površina na 150 kvadratnih metara“, rekao je on.

Svedok je rekao Rojtersu: „Išli smo da vidimo kulu na kojoj se prekjuče dogodila eksplozija… Odjednom je došlo do ove eksplozije i mi smo odmah pobegli. Bilo je krhotina stakla, a onda se digao dim. Onda su službe bezbednosti krenuvši u tom pravcu. Krhotine su bile zaista velike.“

Aerodrom Vnukovo, jedan od tri glavna aerodroma koji opslužuju prestonicu, nakratko je zatvoren, ali je kasnije nastavio sa punim radom.

Postoje znaci da incidenti izazivaju uznemirenost među ruskim preduzećima. Nakon što je prvi dron udario u Moskvu-Citi u nedelju, tehnološka kompanija Iandek (INDKS.O) poslala je dopis osoblju u kojem ih upućuje da ne budu noću u kancelarijama i poziva ih da se „čuvaju“.