Grafiti i poruke protiv Srba u Sušici, dok se čeka formiranje Zajednice srpskih opština

Grafiti i poruke protiv Srba u Sušici, dok se čeka formiranje Zajednice srpskih opština

U nedelju su na Domu kulture i u dečjem parku u Sušici kod Gračanice osvanuli grafiti sa natpisom „Albanija“ i uvredljivim porukama upućenim Srbima, što je uznemirilo meštane sela u kojem većinu čine Srbi. Incident je prijavljen policiji, dok se slični slučajevi nasilja i provokacija sve češće dešavaju na Kosovu i Metohiji.

U međuvremenu, iz Prištine stiže poruka o mogućem napretku u dijalogu o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO). Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, oštro je kritikovao najavu ministra za zajednice i povratak Nenada Rašića da će učestvovati u izradi nacrta statuta ZSO, nazivajući ga „antisrpskim ministrom“ koji ne zastupa interese srpske zajednice.

Zajednica srpskih opština, čije formiranje se očekuje već više od 11 godina, trebalo bi da omogući Srbima na Kosovu veći autonomiju u oblastima obrazovanja, zdravstva, ekonomskog razvoja, urbanog i ruralnog planiranja. Međutim, prema ocenama analitičara, političke elite u Prištini su spremne da ZSO pretvore u nevladinu organizaciju bez stvarne moći odlučivanja, što bi dodatno marginalizovalo srpsku zajednicu na Kosovu.

S druge strane, uočljiv je trend sistematske diskriminacije Srba na Kosovu, koji se manifestuje kroz male incidente poput grafita, ali i kroz sistemsku konfrontaciju sa srpskim obrazovnim i zdravstvenim institucijama. Docent Fakulteta političkih nauka Stefan Surlić ističe da su ovi incidenti samo deo šire strategije koja ima za cilj da eliminiše bilo kakav trag prisustva države Srbije na Kosovu.

Dok se čeka dalji razvoj situacije oko formiranja ZSO, stanovnici Kosova i Metohije ostaju u neizvesnosti, zabrinuti za svoju budućnost i status u okviru pokrajine.