Dodik: Srbija i srpski narod se vraćaju sebi

Dodik: Srbija i srpski narod se vraćaju sebi

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je tokom svečane akademije u Novom Sadu poručio da je pre pet godina odlučeno da se 15. septembar vrati kao praznik i da je za to najzaslužniji predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Obilježavan je u Kraljevini Jugoslaviji kao Dan vojske, a komunistička vlast ga je izbrisala, kao da nije ni postojao. I to govori o tome kako se tretirao naš narod u to vreme“, rekao je Dodik.

Istakao je da je propuštena istorijska prilika kada su posle Prvog svetskog rata 42 od 54 sreza u Bosni i Hercegovini tražila prisajedinjenje Srbiji, a krenulo se u formiranje Jugoslavije.

„I danas kada pogledate Republiku Srpsku, njenu konfiguraciju, videćete da je većina od ona 42 sreza Bosne i Hercegovine, 70 posto teritorije jeste svedeno na 49, predstavlja upravo one srezove koji su tada tražili prisajedinjenje Srbiji. Imali smo istorijsku priliku koju nismo iskoristili, otišli smo dalje u nova stradanja i gubitke, da bismo shvatili na kraju prošlog vijeka, da slobodu koju smo donijeli drugim narodima na prostoru Balkana smatrajući da su naša braća, veličajući naš uspjeh u tome, nismo razumeli da oni to tako nisu shvatili“, naveo je Dodik.

Kako je rekao, shvatili su to kao prelazno rešenje ka svojim nacionalnim državama, a da bi Srbija na kraju 20. veka bila satanizovana.

„Izgubili smo odličan tajming, ali se Srbija vraća i srpski narod se vraća sebi. Danas, kada pogledam šta smo ostavili iza sebe u poslednjih nekoliko decenija, moram da kažem definitivnu istinu koju mnogi ne žele da slušaju, a to je da su Srbi u ovaj vijek ušli sa dve države – Republikom Srpskom i Srbijom i da snagu našeg naroda u Crnoj Gori vraćamo“, poručio je Dodik.