Do početka novembra samo tople probe

Do početka novembra samo tople probe

Ukoliko do kraja meseca bude toplo vreme, većina toplana u Srbiji neće grejati ili će imati samo tople probe. To su u Nišu na energetskoj konferenciji rekli direktori najvećih toplana u Srbiji.

Niška toplana će u danima kada su jutarnje temperature niske, imati takozvane tople probe. Ostalim danima neće bitigrejanja – kažu nadležni. Gradsko veće odobrilo je Toplani Niš poskupljenje
fiksnog dela računa za grejanje za 7, a varijabilnog za 18 odsto:

„Slažem se ja da ima dosta korisnika koji su za to da se greje kao da se ništa ne dešava oko nas, kao da se cela Evropa ne nalazi u energetskoj krizi jer su verovatno i sa dobrim primanjima, mogu i to da podnesu, ali ima i dosta korisnika koji potpuno razumeju zašto se ovo radi“, kaže Predrag Milačić, direktor Toplane Niš.

U Beogradu toplane ne isporučuju energiju za oko 330.000 stanova. Nema ni toplih proba, jer je stav gradskog rukovodstva da se štedi dok je toplo.

„U elektranama nije trenutno pritisak na nas kao preduzeće, već veći pritisak trpi grad jer je grad izašao javno sa takvom odlukom, sigurno da ima nezadovoljnih“ naglašava Ivana Kalanja, izvršni direktor
JKP“Beogradske elektrane“.

Skladišta gasa su puna, a najviše problema biće u onim toplanama koje za grejanje koriste samo mazut i nemaju mogućnost konverzije.

„Praktično su najugroženije toplane koje pretežno ili isključivo koriste mazut kao primarni energent, zato što je to jedina cena energenta koja nije kapovana odnosno kontrolisana od strane države“ kaže
Dejan Stojanović, direktor PU „Toplane Srbije“

Stručnjaci podsećaju da je ovo zima u kojoj će morati da se štedi. Kažu da ukoliko se sijalica isključi odmah nakon upotrebe, na godišnjem nivou može se uštedeti do 6% energije:

„Ukoliko ste u mogućnosti da zamenite stolariju zamenite je, ukoliko niste u mogućnosti imate trake, stavite trake oko prozora smanjićete ventilacione gubitke značajno“, naglašava Mirjana Laković, Mašinski fakultet Niš.

Daljinsko grejanje je drugi najzastupljeniji vid grejanja u Srbiji i usluge naših toplana koristi oko 630.000 domaćinstava.