Povećan broj dece u Svratištu s početkom školske godine, ministar Ristić donirao opremu

Povećan broj dece u Svratištu s početkom školske godine, ministar Ristić donirao opremu

Sa početkom školske godine, Svratište u Beogradu beleži povećan broj dece koja koriste njihove usluge. Svakog dana, oko 80-oro dece dolazi u Svratište po obrok, pomoć u učenju i sigurno mesto za igru i odmor. Ove jeseni, Svratište je suočeno sa još većim potrebama, jer se očekuje da jesen i zima dovedu još više mališana iz teških socijalnih uslova. Trenutno, usluge ovog centra koristi više od 400 dece samo u Beogradu, dok je ukupno 2.000 dece prošlo kroz Svratište u proteklih 20 godina.

Danas je Svratište posetio ministar telekomunikacija i informisanja Dejan Ristić, koji je donirao školsku opremu i pribor za svih 436 štićenika, pruživši deci neophodnu podršku za nastavak obrazovanja. Tokom posete, ministar je naglasio važnost kontinuirane podrške ovakvim institucijama i izrazio spremnost da kroz saradnju sa drugim ministarstvima pruži dodatnu finansijsku pomoć. „Razgovarao sam sa kolegama iz Ministarstva i dogovorili smo se da obezbedimo kontinuiranu podršku Svratištu, iako nije direktno u nadležnosti našeg ministarstva. Pozivam i druge resore da učine isto,“ izjavio je Ristić.

U Svratištu, deca, poput desetogodišnjeg Branka, svakodnevno dobijaju pomoć u učenju, obroke i priliku da se uključe u različite aktivnosti. „Dugo dolazim ovde i baš mi je lepo. Pomaže mi jer ovde mogu da radim domaći zadatak, učim i igram se“, kaže Branko, koji dolazi iz porodice sa petoro dece, od kojih su svi koristili usluge Svratišta.

Velika većina dece koja dolaze u Svratište dolazi iz porodica koje žive u izuzetno teškim socio-ekonomskim uslovima. Zaposleni naglašavaju da su deca izložena cikličnom siromaštvu, što im otežava pristup obrazovanju i kasnije zaposlenje. „Iako su mnogi u svojim biološkim porodicama, užasno teški ekonomski uslovi ostavljaju traga na svakom segmentu njihovih života, posebno u obrazovnom smislu,“ objašnjava Dragana Vučković, projektna direktorka Centra za integraciju mladih.

Ana Mutavdžić, stručni radnik u Svratištu, ističe da se za svako dete pravi individualni plan u skladu sa njihovim potrebama, bilo da je u pitanju obrazovna, socijalna ili kreativna podrška. „Pomažemo deci kroz edukativne i kreativne radionice i pomažemo im da se uključe u školski sistem,“ objašnjava Mutavdžićeva.

Iako zakon prepoznaje važnost usluga koje pruža Svratište, ova institucija se finansira uglavnom projektno i kroz donacije, što često nije dovoljno da se osigura dugoročna stabilnost. Pored hrane, odeće i školskog pribora, deci u Svratištu često nedostaju i osnovne stvari kao što su obuća i igračke. „Donacije su uvek dobrodošle, ali nam je potrebno stabilno i sigurno finansiranje,“ zaključuje Vučkovićeva.

Pored osnovne pomoći deci, Svratište je tokom godina uspelo da pomogne i pojedinim štićenicima da postignu finansijsku samostalnost i izađu iz začaranog kruga siromaštva. „Posebno smo ponosni na one koji su uspeli da se zaposle, iznajmljuju stan i primaju redovnu platu, ali do tog cilja je dug put i zahteva saradnju čitavog sistema,“ dodaje Vučkovićeva.

Podrška zajednice, ali i institucija, ključna je za nastavak rada Svratišta, koje je mnogima od ovih mališana jedina adresa na kojoj pronalaze sigurno okruženje i priliku za bolji život. Ministar Ristić je izrazio nadu da će njegova poseta i donacija biti podsticaj za druge da se pridruže naporima u pružanju podrške ovoj važnoj instituciji.