Đorđević: Pošta Srbije radi na rešavanju problema kašnjenja pošiljki iz Kine

Đorđević: Pošta Srbije radi na rešavanju problema kašnjenja pošiljki iz Kine

Vršilac dužnosti derektora Pošte Srbije Zoran Đorđević izjavio je da to javno preduzeće intenzivno radi na rešavanju problema neprispelih i pošiljki iz Kine koje kasne, a u kojima je roba naručena preko interneta, ističući da je problem globalan i prisutan već nekoliko godina.

„Nema samo Srbija problem sa tim. Taj problem imaju sve zemlje sveta. Na koferenciji Svetskog poštanskog saveza u Rijadu, koja se održava u oktobru, jedano od pitanja biće i kako da se taj problem reši na globalnom nivou“, kazao je Đorđević novinarima.

On je ukazao da je do sada u vezi sa rešavanjem tog problema imao dva sastanka sa kineskim ambasadorima u Srbiji, da je Pošta Srbije pisala i Aliekspresu, kao kompaniji čija roba najviše dolazi u Srbiju, kao i Kineskoj pošti.

Đorđević smatra da bi problem bio rešen za jedan dan da do rukovodstva Kine, ali da je u ovom slučaju u pitanju privatna kompanija.

„Takvog problema nema ni sa jednom drugom zemljom EU ili sa SAD, jer građani mogu da dobiju obeštećenje za gubitak robe ili nadoknadu ukoliko isporuka robe kasni“, kazao je on.

Đorđević je objasnio da se građanima kada poručujete robu iz Kine ne nudi klasična opcija plaćanja poštarine, već mnogo skuplja opcija preko stranih kompanija za distribuciju ili da to bude besplatno.

On je objasnio, da tu besplatnu opciju, koju pri naručivanju robe odabira veliki broj građana, koriste kineske kompanija, jer im je zbog propusta u svetskom praviniku za poštanske usluge, omogućeno da paket mogu da šalju kao pismo, odnosno po ceni pisma.

Đorđević je kazao da kada se paket pošalje kao pismo, ne postoji kontrola gde se kreće, kada ulazi u zemlju i da li je isporučen i ukoliko se bilo šta desi tako poslatom paketu, nema nikakve nadoknade štete.

Prema njegovim rečima, ove godine broj pošiljaka koji je iz Srbije poručen u Kini dostigao je oko četiri miliona, što je za milion više nego ranijih godina.