Đaci iz Šumadije iznad proseka na maloj maturi

Đaci iz Šumadije iznad proseka na maloj maturi

Đaci iz Šumadije ove godine ostvarili su natprosečne rezultate na završnom ispitu, pokazala je analiza Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

– Učenici iz Pećkog, Kosovsko-mitrovačkog, Šumadijskog, Grada Beograda, Južnobačkog i Nišavskog okruga ostvaruju natprosečne rezultate na sva tri testa, jedan je od zaključaka ove analize.

Šumadijski đaci,kako se navodi u ovom izveštaju u vrhu su tabele na sva tri testa koja su polagali na maloj maturi.

Na testu iz srpskog jezika šumadijski đaci su četvrti. Na prvom mestu po uspehu na testu su đaci iz Pećkog okruga, slede oni iz Kosovsko-mitrovačkog, dok su treći Beograđani.

Na testu iz matematike, kao i na trećem testu Šumadinci su zauzeli treće mesto po uspehu, a ispred njih su bili samo učenici iz Pećkog i Kosovsko-mitrovačkog okruga.

– Okruzi sa najnižim postignućima na testu iz srpskog jezika i književnosti i matematike jesu Kosovsko-pomoravski, Raški 2 – Kraljevo i Prizrenski, a na trećem testu pored Kosovsko-pomoravskog i Raškog 2 – Kraljevo, pojavljuje se i Kosovski, navodi se u analizi.

U izveštaju Zavoda prikazani su rezultati završnog ispita za 62.630 učenika iz 31 okruga koji su nastavu pohađali na srpskom jeziku i pristupili ispitu u junu 2024. godine.

Rezultati učenika pripadnika nacionalnih manjina predstavljeni su u posebnom izveštaju.

Izveštaj ne sadrži rezultate učenika koji su ispit polagali u avgustovskom roku zbog toga što ovi učenici rešavaju drugačije testove od svojih vršnjaka koji ispitu pristupaju u junu.

Prosečno postignuće učenika na testu iz srpskog jezika i književnosti, izraženo u poenima, iznosi 11,57, iz matematike 11,41 i 13,90 na trećem testu.

Na testu iz biologije prosečno postignuće je 12,54, iz fizike 16,13, iz geografije 14,10, iz hemije 16,14 i iz istorije 14,43, od mogućih 20 poena.