Direktor Uprave za izvršenje sankcija: Ima dovoljno mesta u zatvorima u Srbiji

Direktor Uprave za izvršenje sankcija: Ima dovoljno mesta u zatvorima u Srbiji

Srbija prvi put nije više među zemljama koje imaju problem smeštaja u zatvorima, zahvaljujući brojnim projektima izgradnje i rekonstrukcije od 2012. godine, izjavio je direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

Danas raspolažemo sa više od 11.500 mesta za smeštaj lica lišenih slobode, koja u potpunosti zadovoljavaju sve standarde Evropske unije, naveo je Carević u pisanoj izjavi.

On je dodao da je u radu Uprave na prioretnom mestu humano izvršenje kazne zatvora, uz organizovanje brojnih obuka za deficitarna zanimanja u zavodima, kako bi se bivšim osuđenicima omogućilo da se brže i lakše zaposle po isteku kazne.

Povodom obeležavanja Dana ljudskih prava, osuđenici Okružnog zatvora u Zaječaru, koji su prošli pekarsku obuku, pripremili su, u saradnji sa Crvenim krstom, humanitarni obrok za đake Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Jelena Majstorović“ u Zaječaru i Ustanovu za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju „Oblutak“.

U Okružnom zatvoru Zaječar je tokom ove godine 21 osuđeno lice steklo sertifikate za pekare, u kojima nije navedeno da su stečeni tokom izdržavanja kazne kako bi se izbegla eventualna stigmatizacija po njihovom povratku u zajednicu.