Evropski lideri traže priznanje Kosova, predstoji pritisak na Srbiju

Evropski lideri traže priznanje Kosova, predstoji pritisak na Srbiju

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da najmoćnije sile Evropske unije (EU) suštinski traže da Srbija prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova. Očekuje se da će prvi pritisak biti izvršen do kraja meseca, posebno kroz najavljeno ugrađivanje Ohridskog sporazuma u poglavlje 35. Analitičari veruju da će tokom belgijskog predsedavanja EU dinamiku više diktirati junski evropski izbori.

Belgijski premijer na čelu Saveta EU dolazi u neizvesnom trenutku, s obzirom na predstojeće evropske izbore u junu. Aktuelni predsedavajući Savetu neće imati značajan uticaj na dijalog Beograda i Prištine, koji se trenutno vodi pod vođstvom Miroslava Lajčaka i Žozepa Borelja. Pritisak lidera EU očekuje se u vezi s postizanjem određenih rezultata pre izbora za Evropski parlament.

Docent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić smatra da će pritisak najviše zavisiti od odlučujućeg pritiska vodećih zemalja EU, ali i da će Brisel i dalje sprovoditi politiku uslovljavanja. Očekuje se da će Srbija i Kosovo biti suočeni s konkretnim zahtevima, uključujući punu primenu osnovnog sporazuma i Ohridskog sporazuma, mereno kroz Poglavlje 35 u pregovorima Srbije s EU.

Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević napominje da je postojao rok do kraja januara da se u Poglavlje 35 ugradi defakto priznanje, odnosno Ohridski sporazum, što bi predstavljalo ozbiljan test za Srbiju. On naglašava da je vladajuća stranka išla na izbore s čvrstim stavom o državnim i nacionalnim interesima, uključujući i nedostatak priznanja Kosova.

Koordinator radne grupe Nacionalnog konventa o EU Dragiša Mijačić ukazuje na pozitivne korake, poput rešavanja pitanja viza za građane Kosova, i nagoveštava da se može očekivati rešavanje drugih problema poput tablica i elektrodistribucije.

Doktor Stefan Surlić takođe ističe da je ključno da Priština sprovede izbore na severu Kosova i rad na finalnoj verziji statuta Zajednice srpskih opština (ZSO), dok će od Beograda biti traženo priznanje dokumenata izdatih od strane Prištine i, kao teži uslov, neprotivljenje članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama.

Naredni događaji će, kako ističe Mijačić, biti determinisani i američkim izborima u novembru. Situacija je kompleksna, i iako svi žele mir, ne može se sa sigurnošću tvrditi da će doći do mira na tom području u narednih šest meseci.