Devet godina od nesreće: Helikopter Mi-17 pao kod Surčina, niko nije odgovarao

Devet godina od nesreće: Helikopter Mi-17 pao kod Surčina, niko nije odgovarao

Na današnji dan, pre devet godina, sedmoro ljudi je izgubilo život u padu vojnog helikoptera Mi-17 u širem rejonu aerodroma „Nikola Tesla“ u Surčinu. Tragedija je odnela četvoročlanu posadu, lekara, anestetičara i bebu od samo pet dana koja je hitno prevožena u Beograd radi lečenja. Iako su postojala brojna pitanja i nedoumice oko uzroka nesreće, devet godina kasnije niko nije odgovarao za ovu tragediju.

Helikopter je angažovan u teškim meteorološkim uslovima kako bi prevezao zdravstveno ugroženu bebu iz Novog Pazara u Beograd. Iako su mediji izvestili da je sleteo i da je beba spašena, helikopter nikada nije stigao do odredišta, srušivši se nedaleko od aerodroma. Uzrok nesreće ostao je nejasan, dok su spekulacije i nedostatak odgovornosti ostavili gorak ukus u javnosti.

Istraga je ukazala na niz faktora koji su mogli doprineti tragediji, uključujući nepovoljne meteorološke uslove i navodno prisustvo alkohola u krvi vođe posade, pilota Omera Mehića. Međutim, istraga nije dovela do odgovornosti za ovaj slučaj, ostavljajući mnoga pitanja bez odgovora.

Devet godina kasnije, sećanje na poginule i dalje traje, dok njihove porodice traže pravdu i odgovornost za tragediju koja ih je zauvek promenila. Tragedija helikoptera Mi-17 ostaje ozbiljan podsetnik na cenu vojnog angažovanja i potrebu za odgovornošću u vojnim operacijama.