Delegacija Evropskog parlamenta šalje posmatrače za izbore u Srbiji

Delegacija Evropskog parlamenta šalje posmatrače za izbore u Srbiji

Delegacija Evropskog parlamenta će poslati svoje posmatrače na parlamentarne izbore u Srbiji, zakazane za 17. decembar, prema informacijama istraživačko-izdavačkog centra Demostat. Iako još uvek nije poznat sastav delegacije, očekuje se da će njen deo uključivati slovenačkog liberalnog poslanika Kleme Grošelja.

Odluka o slanju posmatrača doneta je nakon molbe zvaničnog Beograda, upućene Evropskom parlamentu od strane predsednika Skupštine Srbije, Vladimira Orlića. Posmatrači Evropskog parlamenta se očekuje da budu deo misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za posmatranje izbora (ODIHR).

Prošle godine, Evropski parlament je prvi put imao svoju delegaciju koja je posmatrala izbore u Srbiji, a taj tim je bio deo šire misije OEBS-a. Posmatrački izveštaj iz 2022. godine, predvođen holandskim poslanikom Tajsom Retenom, izrazio je zabrinutost zbog pritiska na birače i zloupotreba medija, dok je pozitivno ocenio učešće opozicije koja je prethodno bojkotovala izbore.

Izbori u Srbiji su od posebnog interesa za evropske institucije, a prisustvo posmatrača Evropskog parlamenta dodatno ističe važnost sprovođenja fer i demokratskih izbora u zemlji.