Nju Delhi: Vazduh je ‘zločin protiv čovečnosti’, zatvaraju se škole

Nju Delhi: Vazduh je ‘zločin protiv čovečnosti’, zatvaraju se škole

Stanovnici Delhija su u četvrtak udisali vazduh čiji je indeks kvaliteta (AKI) došao do „teške” i „opasne” kategorije u skoro svim stanicama za praćenje u indijskoj prestonici, zbog čega su se čuli pozivi za privremeo zatvaraje škola.

AKI je premašio 450 na mnogim mestima rano u toku dana, prema podacima Centralnog odbora za kontrolu zagađenja. Očitavanje preko 400 utiče na zdrave ljude, sa ozbiljnim uticajima na one sa postojećim bolestima, kaže savezna vlada.

Indeks je bio preko 800 u nekim džepovima grada, prema podacima Komiteta za kontrolu zagađenja Delhija.

„Ono što se dešava sa zagađenjem vazduha u Delhiju nije ništa drugo do zločin protiv čovečnosti! napisao je na Tviteru autor i društveni čovek Suhel Set. „Došlo je do potpunog kolapsa odgovornosti!“

Najzagađeniji glavni grad na svetu je svake zime prekriven smogom jer hladan, teški vazduh zadržava građevinsku prašinu, emisije vozila i dim od spaljivanja strništa u susednim državama kako bi se raščišćavala polja za sledeću žetvu.

Niže temperature, mirniji vetrovi i njihova promena smera povremeno pogoršavaju kvalitet vazduha.

Roditelji i ekolozi na društvenim mrežama tražili su zatvaranje škola.

„Znam da deca ne glasaju za vas, ali ipak, zahtevam od svih glavnih ministara Delhija (regije glavnog grada) da odmah ZATVOREJU sve škole“, napisao je aktivista za zaštitu životne sredine Vimlendu Dža na Tviteru. „NIJE NORMALNO disati 500+ AKI, ne za našu decu, gde svako treće dete već ima neki plućni izazov.“

Glavni ministar Delhija Arvind Kejrival, čija stranka takođe vlada Pendžabom gde je paljenje useva rasprostranjeno, rekao je na Tviteru da „ljudi Pendžaba i Delhija preduzimaju sve korake na svom nivou“ da se izbore sa zagađenjem.

Glavni grad je ove nedelje zaustavio većinu građevinskih i rušilačkih radova da bi suzbio zagađenje prašinom i apelovao na stanovnike da dele putovanja automobilima i motociklima, rade od kuće kada je to moguće i smanje upotrebu uglja i ogrevnog drveta kod kuće.