Delegacija Srbije napustila konferenciju u Crnoj Gori „zbog napada na Vučića i državu Srbiju“

Delegacija Srbije napustila konferenciju u Crnoj Gori „zbog napada na Vučića i državu Srbiju“

Delegacija Skupštine Srbije napustila je međuparlamentarnu konferenciju u Crnoj Gori nakon rasprave u kojoj su, prema saopštenju srpskog parlamenta, izneseni neistiniti i neosnovani napadi na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i državu Srbiju.

Tokom prvog panela konferencije pod nazivom „Prednosti Berlinskog procesa: poseban fokus na zajedničko regionalno tržište“, delegacija Srbije suočila se s kritikama od strane poslanika parlamenata Bosne i Hercegovine, Albanije i privremenih institucija Kosova.

Potpredsednica Skupštine Srbije, Snežana Paunović, koja je i predsednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, istakla je da je Srbija spremna na primenu svih sporazuma i konstruktivan dijalog u okviru Berlinskog procesa. Naglasila je da je Srbija najjača ekonomija na Zapadnom Balkanu, okrenuta prosperitetu i budućnosti, ali da je iznad svega suverena zemlja u kojoj građani demokratski biraju svoje predstavnike.

Paunović je izjavila da je neprihvatljivo da predsednika Srbije, koji je legitimno izabran voljom građana, vređaju predstavnici onih država čija rukovodstva postavljaju centri moći dekretom. Smatrajući da je primarni cilj konferencije unapređenje regionalne saradnje i kvaliteta života građana, a ne politička propaganda, Paunović i Uglješa Marković, predsednik Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije, napustili su konferenciju.

Konferencija je deo šireg regionalnog projekta „Parlamentarna diplomatija: regionalna saradnja kroz unapređeni parlamentarni dijalog“, koji finansira nemačko Savezno ministarstvo inostranih poslova.

Delegacija Srbije je napustila međuparlamentarnu konferenciju u Crnoj Gori zbog, kako su naveli, zloupotrebe konferencije za jeftina politikantska, demagoška, neistinita i nestručna izlaganja. Uprkos incidentu, Srbija ostaje posvećena konstruktivnom dijalogu i regionalnoj saradnji u okviru Berlinskog procesa.