Delegacija Narodne skupštine Srbije na prolećnom zasedanju NATO-a

Delegacija Narodne skupštine Srbije na prolećnom zasedanju NATO-a

Članovi delegacije Narodne skupštine Srbije započeli su svoje učešće na prolećnom zasedanju Parlamentarne skupštine NATO sastankom sa lordom Markom Lankesterom, izvestiocem za nacrt izveštaja „Zapadni Balkan – obnovljeni bezbednosni izazovi na vratima NATO“. Tokom ovog sastanka, srpski poslanici izneli su niz komentara i primedbi, posebno u vezi sa situacijom na Kosovu i Metohiji.

Delegacija Srbije uručila je Lankasteru detaljne primedbe, ističući potrebu za nepristrasnim pristupom prema Kosovu i Metohiji, koji bi bio u skladu sa deklarisanom politikom NATO-a. Srpski predstavnici ukazali su na istorijske netačnosti u izveštaju i naglasili da izveštaj ne obuhvata podatke o kontinuiranom nasilju nad Srbima na Kosovu, prouzrokovanom jednostranim potezima Prištine.

Posebno su istaknute poteškoće sa kojima se Srbi na Kosovu suočavaju u ostvarivanju svojih osnovnih ljudskih prava. Delegacija je podsetila da Priština ne ispunjava obaveze preuzete Briselskim sporazumom, te da već 11 godina nije formirana Zajednica srpskih opština, što doprinosi nestabilnosti i tenziji u regionu.

Delegacija je takođe podsetila da su, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, pripadnici misije KFOR jedine legitimne oružane snage na Kosovu, te da je transformacija kosovskih bezbednosnih snaga u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

Lord Lankaster izrazio je razumevanje za stavove srpske delegacije i najavio da će detaljno razmotriti njihove sugestije i komentare, uvažavajući deo iznetih argumenata. Naglasio je da je cilj izveštaja da održi pažnju NATO-a i KFOR-a na region Zapadnog Balkana i obezbedi sigurno okruženje na Kosovu, posebno imajući u vidu bezbednosne izazove u drugim delovima sveta.

Lankaster je takođe izrazio spremnost da poseti Srbiju tokom pripreme ažuriranog teksta izveštaja, koji će biti razmatran na jesenjem zasedanju Parlamentarne skupštine NATO u Montrealu.

Na prolećnom zasedanju Parlamentarne skupštine NATO, koje se održava od 24. do 27. maja 2024. godine u Sofiji, učestvuju v.d. šefa delegacije Nataša Jovanović, članovi delegacije Goran Rakić i prof. dr Zoran Dragišić, kao i šef Misije Republike Srbije pri NATO ambasador Branimir Filipović.

Tokom zasedanja planirani su brojni bilateralni sastanci članova delegacije Narodne skupštine Srbije, tokom kojih će srpski poslanici izraziti snažno protivljenje mogućnosti unapređenja statusa „Skupštine Kosova“ u okviru Parlamentarne skupštine NATO u status pridruženog člana.