Samit EU i Zapadnog Balkana u Briselu: Fokus na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

Samit EU i Zapadnog Balkana u Briselu: Fokus na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

Na predstojećem samitu lidera EU i Zapadnog Balkana, zakazanom za 13. decembar u Briselu, očekuje se da će ključne teme biti normalizacija odnosa između Beograda i Prištine, usklađenost sa spoljnom politikom EU i plan ekonomskog rasta regiona. Na samitu će Srbiju predstavljati premijerka Ana Brnabić. Planira se usvajanje deklaracije koja će potvrditi perspektivu članstva Zapadnog Balkana u EU i posvećenost zemalja regiona reformama i vrednostima Evropske unije.

Prema Nacrtu deklaracije, EU podržava punopravno članstvo Zapadnog Balkana u EU i poziva na ubrzanje procesa pristupanja, zasnovanog na verodostojnim reformama, strogim i fer uslovima i principu sopstvenih zasluga. U deklaraciji se ističe važnost poštovanja osnovnih evropskih vrednosti i principa, te potreba za ireverzibilnim rezultatima u reformi vladavine prava, demokratskih institucija, ekonomije i javne uprave.

Jedna od ključnih tema deklaracije je usklađenost sa spoljnom politikom EU, s posebnim osvrtom na geostrateški značaj pridržavanja uz EU u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu. Takođe, planira se podrška ekonomskom rastu regiona putem „Plana rasta za Zapadni Balkan“, vrednog šest milijardi evra, koji podrazumeva postepeno uključivanje privreda regiona u zajedničko tržište EU.

Vizna liberalizacija za građane regiona trebala bi stupiti na snagu od sledeće godine, a deklaracija naglašava saradnju i podršku EU u oblasti energetike, uključujući zajedničke nabavke gasa i drugih energenata.