Inspekcija prosvete istražuje nasilje u školi u Mladenovcu: Dečak menja školu nakon prebijanja

Inspekcija prosvete istražuje nasilje u školi u Mladenovcu: Dečak menja školu nakon prebijanja

Inspekcija Ministarstva prosvete posetila je Osnovnu školu „Momčilo Živojinović“ u Mladenovcu nakon incidenta u kojem su tri dečaka iz trećeg razreda povredila desetogodišnjeg J. V. polomivši mu nos. Prema saznanjima „Beogradske hronike“, povređeni dečak će promeniti školu zbog incidenta koji se dogodio pre više od dve nedelje.

Incident je započeo 16. septembra u prodavnici, kada su dečaci zadirkivali J. V. zbog papuča. Nasilje se nastavilo na izlazu iz školskog dvorišta, gde je došlo do fizičkog sukoba. Majka povređenog dečaka izjavila je da su njegovi napadači koristili granu i stakleni predmet, što je dovelo do povrede i operacije na Klinici za ORL Kliničkog centra Srbije.

U upravi škole navode da su preduzeli mere nakon incidenta, uključujući pozivanje roditelja i pokretanje vaspitno-disciplinskog postupka. Ipak, roditelji smatraju da su nadležni nedovoljno reagovali. Pomoćnik direktora Milena Macura ističe da su svi roditelji pozvani da daju izjave, ali da nisu očekivali da će se pojaviti.

Studentkinja psihologije iz Unicefa, Elena Peruničić, naglašava važnost prevencije nasilja u školama, ističući da često ne obraćamo dovoljno pažnje na uzroke nasilničkog ponašanja. Ona ukazuje na to da deca često ne osećaju poverenje u institucije koje bi trebale da ih zaštite, što može dodatno pogoršati situaciju.

J. V. će se oporavljati od povrede, ali je neizvesno kako se oseća psihički. Njegova majka ističe da se ne planira vraćati u školu zbog njegove bezbednosti.