Deca čine polovinu svih ukrajinskih izbeglica

Deca čine polovinu svih ukrajinskih izbeglica

Deca čine polovinu od 3,8 miliona izbeglica iz Ukrajine koje su stigle u Evropsku uniju od ruske invazije, kaže komesarka EU za unutrašnje poslove Ilva Johansson.

„Broj dolazaka se smanjuje“, rekao je Johanson u ponedeljak o Ukrajincima koji dolaze u EU. „Na vrhuncu, imali smo 200.000 dolazaka dnevno, a sada je palo na 40.000 dnevno“, rekla je ona.

Johanson, koji je govorio nakon sastanka ministara unutrašnjih poslova EU u Briselu, dodao je da je 800.000 od 3,8 miliona pristiglih već podnelo zahtev za privremenu zaštitu u EU.

Zvaničnik je takođe najavio da su ministri unutrašnjih poslova EU dogovorili platformu na nivou EU za registraciju izbeglica koje stižu i apliciraju za privremenu zaštitu u bloku, uz koordinaciju na „nivou EU“ za čvorišta transporta i informacija.

Komesar EU je napomenuo da su ministri EU odobrili zajedničke smernice za prihvat i podršku dece, uključujući maloletnike bez pratnje, kao i plan za borbu protiv trgovine ljudima.

Nedostatak jedinstvenog pristupa upravljanju prilivom izbeglica tokom i od migracione krize iz 2015. godine bio je sporna tačka u bloku.

Upozoravajući na potrebu daljeg planiranja vanrednih situacija za izbeglice, rekla je, „moramo biti spremni za mnogo više miliona koji bi mogli da pobegnu iz Ukrajine“.

„Ne znamo šta će biti sutra“, dodao je komesar.