Danska optužena za „rasizam“ zbog izuzetka za Ukrajince

Danska optužena za „rasizam“ zbog izuzetka za Ukrajince

Odluka Danske da napravi izuzetak za Ukrajince od ograničenja za imigrante koji žive u određenim oblastima izazvala je optužbe za rasizam nekih javnih organizacija, prenosi Gardijan.

Takozvani „zakon o prevenciji getoa“ predviđao je ograničenja za naseljavanje imigranata izvan EU i partnerskih zemalja u socijalne stanove u određenim oblastima kako bi se izbeglo njihovo pretvaranje u izolovane zatvorene zajednice. Planirano je da se deo ovih stambenih jedinica sruši. Imigranti iz „nezapadnih” zemalja, koji su bili pod ograničenjima, uključili su sve osim zemalja članica EU, osam evropskih zemalja koje nisu članice bloka, SAD, Kanade, Australije i Novog Zelanda. Ograničenja su se odnosila i na decu rođenu u Danskoj ako ih je odgajao roditelj iz ovih trećih zemalja.

Nakon odluke danske vlade da zemlja treba da bude spremna da prihvati do 100.000 Ukrajinaca koji odlaze u inostranstvo zbog rata, parlament je prošle nedelje podržao izuzetak od ovih ograničenja za građane Ukrajine. Takođe su stavili na pauzu planove za rušenje zastarelih socijalnih stanova kako bi mogli da budu ustupljeni Ukrajincima.

Neke javne organizacije kritikovale su ove promene kao rasističke i diskriminatorske. Prema njihovim rečima, to dokazuje da je kontroverzni zakon prvobitno bio usmeren na neevropljane, od kojih su mnogi svojevremeno završili u Danskoj iz istih razloga kao i Ukrajinci.

Zakon je u proleće 2018. uvela manjinska liberalna vlada sa ciljem da Dansku do 2030. pretvori u zemlju bez „paralelnih društava“ i „geta“, uvodeći po prvi put koncept nezapadnih ljudi.

U broju područja koja podležu ograničenjima, ona se izrađuju po najmanje dva od četiri kriterijuma – ako je više od 40% stanovnika nezaposleno; više od 60% stanovnika starosti 39-50 godina nije završilo srednju školu; kriminal je tri puta veći od proseka u zemlji; prihodi stanovnika su 55% ​​niži od proseka u regionu. Sada 12 okruga potpada pod ove kriterijume.

Prema poslednjim statistikama, 11 odsto od 5,8 miliona ljudi u Danskoj je stranog porekla, od čega je 58 odsto iz zemalja koje su klasifikovane kao „nezapadne”.

Kako je saopšteno, danski parlament podržao je sporazum prema kojem će ukrajinska deca izbeglice moći da uče u školama u Danskoj na engleskom i ukrajinskom jeziku.