Danas se obeležava 28 godina od „Oluje“ – sećanje na progon Srba iz Hrvatske

Danas se obeležava 28 godina od „Oluje“ – sećanje na progon Srba iz Hrvatske

Godišnjica progona najmanje 200.000 Srba iz tadašnje Republike Srpske Krajine u hrvatskoj akciji „Oluja“ biće obeležena danas u Srbiji i Republici Srpskoj (RS) a centralna manifestacija biće održana u Prijedoru u RS u prisustvu predsednika Srbije i RS, Aleksandra Vučića i Milorada Dodika i patrijarha srpskog Porfirija.

Kako je najavljeno, zvaničnici Srbije i RS položiće u 17.15 časova vence na spomen-obeležje na Petrovačkoj cesti u blizini Bosanskog Petrovca, gde je hrvatska vojska tokom „Oluje“ bombardovala izbegličku kolonu iz nekadašnje Republike Srpska Krajina.

U 19 časova u Prijedoru će početi centralni programa obeležavanja Dana sećanja na stradale i prognane Srbe u akciji Oluja.

Godišnjica tog zločina biće obeležena i u Srbiji parastosom u crkvi Svetog Marka u Beogradu i polaganjem venaca u parku Tašmajdan na Spomenik srpskim žrtvama stradalim u ratovima 1991-2000. godine.

Hrvatska vojno-policijska akcija „Oluja“ počela je 4. avgusta 1995. godine napadom hrvatskih snaga na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu.

U toj akciji proterano je izmedju 200.000 i 250.000 Srba a ubijeno je ili nestalo više od 2.000 ljudi.