Dačić: Očuvanje suvereniteta i put ka EU prioriteti Srbije

Dačić: Očuvanje suvereniteta i put ka EU prioriteti Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, naglasio je danas u obraćanju novoj generaciji polaznika Diplomatske akademije MSP da su očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, zajedno s pitanjem Kosova i Metohije, od najvišeg nacionalnog i državnog interesa.

Pored toga, istakao je i punopravno članstvo Srbije u EU, uz očuvanje vojne neutralnosti, kao prioritete spoljne politike. Unapređenje dobrosusedske i regionalne saradnje, kao i razvoj odnosa sa svim akterima međunarodne politike, takođe su među ključnim prioritetima.

Dačić je naglasio da je Srbija pouzdan i kredibilan partner na međunarodnoj sceni, te da doprinosi regionalnoj, evropskoj i globalnoj bezbednosti. Posebno je istakao aktivnosti usmerene ka promociji privrednih potencijala i privlačenju stranih investicija.

Osvrćući se na aktuelnu geopolitičku situaciju, Dačić je upozorio da svet sve više tone u stanje egzistencijalne pretnje, zbog povećanja broja kriznih žarišta i jačanja napetosti među suprotstavljenim interesima. U takvim okolnostima, Srbija, kao država sa bogatim istorijskim iskustvom i specifičnostima, neretko je izložena različitim pritiscima.

Na kraju, ministar je naglasio da će Srbija i dalje voditi samostalnu i nezavisnu spoljnu politiku, sa jasnim fokusom na očuvanje nacionalnih i državnih interesa, uz poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija.