Dačić upozorava na visok rizik festivala „Mirdita, dobar dan“ i sugeriše odlaganje

Dačić upozorava na visok rizik festivala „Mirdita, dobar dan“ i sugeriše odlaganje

Ministar unutrašnjih poslova Srbije, Ivica Dačić, izjavio je danas da smatra da je festival „Mirdita, dobar dan“, čije održavanje je planirano za Vidovdan u Beogradu, skup visokog rizika i sugerisao organizatorima da razmotre njegovo odlaganje.

„To jeste jedan skup visokog rizika na taj dan i trebalo bi razgovarati sa organizatorima da imaju u vidu da tu može da bude provokacija i da bi eventualno možda mogli da razmišljaju o odlaganju svega toga“, rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

Dačić je istakao da policiji nije prijavljen ovaj skup jer se festival održava u zatvorenom prostoru, što ne zahteva posebne dozvole. „Skup nije prijavljen zato što nije reč o skupu na otvorenom za koji se traže dozvole. To jeste bezbednosni rizik, ali mi do sada nismo postupali po tome zato što nikakvih najava tog događaja nije bilo prema Policijskoj upravi za grad Beograd“, naveo je Dačić, prenosi Tanjug.

Festival „Mirdita, dobar dan“ već godinama unazad izaziva pažnju javnosti zbog osetljivih političkih i kulturnih tema koje pokriva, a njegovo održavanje na Vidovdan dodatno povećava rizik od potencijalnih provokacija i bezbednosnih incidenata. Ministar Dačić je apelovao na organizatore da pažljivo razmotre sve okolnosti i moguće posledice, te da preduzmu odgovarajuće mere kako bi osigurali bezbednost svih učesnika.