Grupa intelektualaca i istaknutih ličnosti pokreće inicijativu ‘ProGlas’ za povratak građanske svesti

Grupa intelektualaca i istaknutih ličnosti pokreće inicijativu ‘ProGlas’ za povratak građanske svesti

Vest: Grupa zabrinutih građana, među kojima su intelektualci i istaknute ličnosti iz različitih sfera, objavila je inicijativu pod nazivom „ProGlas“ kako bi podstakla građane da shvate važnost svoje građanske dužnosti i odupru se medijskim pritiscima koji iskrivljuju stvarnost. Inicijativa, koja nema formalnu ili neformalnu hijerarhiju i nije motivisana ličnim političkim ciljevima, poziva građane da se aktivno uključe u društvene procese i izraze svoj glas kroz potpisivanje njihovog teksta.

Sudija Miodrag Majić, jedan od inicijatora, izjavio je da je cilj njihove inicijative ohrabrivanje građana da shvate svoju ulogu u društvu i ponovno preuzmu suverenost nad državom. On je istakao da je dugotrajno življenje u uslovima gde se čini da su samo neki pojedinci ili grupe ljudi odgovorni za sve odluke dovelo do apatije i depresije među građanima. „ProGlas“ želi da podstakne građane da se aktivno uključe u društvo i vrate smisao i svrhu svojim građanskim pravima.

Majić je naglasio da članovi inicijative nisu postavljali pitanje mogućih posledica i pritisaka koji bi mogli da uslede nakon javnog izlaska, ističući da autoritet i ugled treba koristiti i u teškim vremenima. Grupa inicijatora, koja uključuje osobe s ozbiljnim karijerama, želi da deluje kao primer građanima i motiviše ih da se angažuju i promovišu građanske vrednosti.

Majić je napomenuo da je važno razgovarati s građanima, objasniti im njihova prava i podsticati ih da budu aktivni na različite načine, uključujući i praćenje izbora, dokumentovanje kriminala i svedočenje o nepravilnostima u društvu. Grupa „ProGlas“ se trudi da osvesti građane o kršenju zakona i pravila koje su postale normalnost u društvu i podstakne ih da kažu „ne“ takvim nepravilnostima.

Inicijativa „ProGlas“ predstavlja početak njihovog angažmana i poziva građane da im se pridruže i podrže njihovu misiju. Grupa nema nameru da se bavi politikom, već želi da vrati fokus na građane i njihovu ulogu u oblikovanju društva.