Ćulibrk: Cvijić je nedavno i pokraden, nestao laptop sa podacima

Ćulibrk: Cvijić je nedavno i pokraden, nestao laptop sa podacima

Novinar nedeljnika „Radar“, Vuk Cvijić, fizički je napadnut na ulici u centru Beograda. Direktor tabloida „Srpski telegraf“ Milan Lađević udario ga je pesnicom u glavu. Napad su osudili United Media, novinarska udruženja, kolege novinari, i mnoge javne ličnosti iz političkog i društvenog života Srbije.

Prema izjavama Milana Ćulibrka, jednog od urednika „Radara“, Cvijić nije inicirao sukob. Ćulibrk je izrazio razočaranje saopštenjem Ministarstva informisanja koje je incident prikazalo kao tuču, dok je zapravo reč o napadu na Cvijića. Ćulibrk je naglasio da je Cvijić poznat kao miran i povučen čovek koji izbegava sukobe.

Ćulibrk je naveo da je Lađević, zajedno sa svojim zamenikom, pokušao da relativizuje napad, tvrdeći da se Cvijić sapleo i pao. Međutim, postoje kamere koje su snimile incident, a jedan svedok je spreman da svedoči u sudu.

Ćulibrk je izrazio sumnju da motiv napada može biti povezan sa Cvijićevim tekstovima o bivšem načelniku policije u Novom Sadu i njegovim vezama sa vrhom SNS-a i suvlasnikom „Srpskog telegrafa“. Cvijić je nedavno bio i pokraden, što dodatno pojačava sumnje.

Urednik „Radara“ je istakao važnost da se ovaj slučaj ne zataška. Otvoreno pismo je poslato nadležnim institucijama sa zahtevom da se napad istraži i napadači procesuiraju. Ćulibrk je naglasio da Cvijić uvek iznosi činjenice u svojim tekstovima, što je često rezultiralo tužbama, ali nikada osudom.

Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, Nenad Stefanović, naložio je Prvom osnovnom javnom tužilaštvu da hitno istraži sve okolnosti napada. Naloženo je da se identifikuju i procesuiraju napadači, jer nasilje i napadi na novinare ne smeju biti tolerisani.