Članica Saveta FPN: Orlović ipak izglasan za dekana na ponovljenom glasanju

Članica Saveta FPN: Orlović ipak izglasan za dekana na ponovljenom glasanju

Jedna od članica Saveta FPN potvrdila je za N1 da je Slaviša Orlović ipak izglasan za dekana na ponovljenom glasanju.

Ona je to potvrdila nezvanično, tek kada su se profesori i predstavnici studenata razišli. Članovi Saveta zvanično nisu želeli da sa studentima i medijima podele informaciju.

U međuvremenu je i član Saveta FPN Uroš Šuvaković za Insajser potvrdio da je Orlović izabran za dekana. Kako je pojasnio, nije bilo ponovnog glasanja, već je zbog ostavki koje je prethodno podnelo petoro članova Saveta, 13 glasova bilo dovoljno za njegov izbor.

Niko se od profesora nije obratio studentima.

Ranije danas je aktuelni dekan FPN Dragan Simić rekao da Orlović nije izglasan. Prema njemu, od 27 koliko je ukupan kvorum, 13 je glasalo za izbor Orlovića i predlog nije prošao, rekao je aktuelni dekan FPN Dragan Simić.

On je precizirao da Statut fakulteta predviđa da kvorum čini 27 članova Saveta i da je potrebna apsolutna većina da bi odluka bila doneta, to jest 14 glasova. Na današnjoj sednici Saveta glasalo je 16 članova, od čega je 13 bilo za izbor Orlovića za dekana, a tri su bila nevažeći.

Kako javlja reporter N1 Maja Gojković, koja je izabrana u Savet Fakulteta političkih nauka, prošle godine kada je bila ministarka kulture navodno je insistirala da se smanji broj članova i samim tim i da se smanji broj potrebnih glasova za izbor novog dekana. Prema Statutu Savet ima 27 članova, a u međuvremenu nekoliko njih je podnelo ostavke.

Prvobitnu informaciju da Orlović nije izglasan za dekana studenti su dočekali gromoglasnim aplauzim, uzvicima „pobeda, pobeda“ i porukom da se blokada FPN završava.

Pred glasanje je petoro profesora podnelo ostavke na mesto člana Saveta fakulteta, a predsednik Saveta Dušan Vučićević je isto učinio u četvrtak, tako da njih šestoro nisu učestvovali u izboru Orlovića za dekana.

Studenti i jedan broj profesora protive se njegovom izboru zbog prijave za seksualno uznemiravanje studentkinje iz 2014. godine. Ova prijava nije dobila sudski epilog, niti se na nju mogu retroaktivno primeniti pravilnici o seksualnom uznemiravanju koje je Univerzitet u Beogradu usvojio prethodnih godina.

Danas je bio održan i protest studenata ispred FPN, čija je glavna poruka bila da se ne može tolerisati seksualno zlostavljanje na fakultetu i moraju se preduzeti koraci kako bi se utvrdilo šta se dogodilo i da se procesuiraju.