Zadrugari iz Vlasotinca udruženo uzgajaju jagode

Zadrugari iz Vlasotinca udruženo uzgajaju jagode

Dvadesetdvogodišnji Milan Jovanović iz Vlasotinca udružio je znanje i novac sa četvoricom prijatelja i pre dve godine osnovali su zadrugu „Vlasina frut“. Pored podizanja novih zasada jagodičastog voća, uz pomoć države pokreću i preradu.

Odrastao je uz jagode. Otuda i želja da unapredi proizvodnju. Znanje koje Milan stiče na Akademiji strukovnih studija pomoglo mu je da napravi biznis plan i da sa četvoricom prijatelja osnuje zadrugu. Ulaganja su, kaže velika, ali uz upornost i trud isplativa.

„Jeste teško, ali zarada može biti veoma, veoma dobra. Može se živeti od poljoprivrede“, siguran je direktor zadruge „Vlasina frut“ Milan Jovanović.

U vlasotinačkom kraju posedi su usitnjeni, zato je udruživanje ključno.

„Mislim da je pravi potez da prave neki veći zasad i u smislu posle izlaska na tržište i plasmana te robe“, smatra Milanov otac Saša Jovanović.

Različitih su godina i zanimanja, ali im je cilj isti, da ostanu na dedovini. Na devet hektara gaje jagode, maline i kupine. Prošle godine isporučili su tržištu stotinak tona.

„Najviše radimo jagodu. Ona nam donosi sigurnost. Planiramo proširenje zasada“, kaže zadrugar iz Vlasotinca Igor Milenović.

Objekat uzet u zakup polako dobija svoju namenu. Kad se završe građivinski radovi instaliraće opremu za preradu voća koju su kupili zahvaljujući subvencijama države.

„Bez te pomoći teško da bi se neko upustio u bilo kakav posao“, naglašava Jovanović.

Pomoć će dobiti i od opštine Vlasotince za uređenje puta. Planiraju da odavde širom zemlje odlaze i gotovi proizvodi od jagoda-džemovi, sokovi, prelivi. Volje ima, samo još da obezbede sredstva.