Blokada opštinskih organa na severu Kosova traje već 14 dana; Srpski mladići u kućnom pritvoru

Blokada opštinskih organa na severu Kosova traje već 14 dana; Srpski mladići u kućnom pritvoru

Zaposleni u privremenim opštinskim organima, PIO fondu i Kancelariji za Kosovo i Metohiju i dalje su onemogućeni da pristupe svojim radnim mestima, i to čak 14 dana nakon početka blokade koja traje od 30. avgusta.

U međuvremenu, četvorici srpskih mladića, koji su pritvoreni zbog navodnog napada na takozvanu kosovsku policiju, određen je kućni pritvor u trajanju od mesec dana. Protesti su izbili tokom njihovog saslušanja, sa srpskim građanima koji su se okupili ispred policijske stanice, koristeći pištaljke i transparente sa natpisima kao što su „Policija Kurtilenda“, „Pustite nam decu!“ i „Vratite nam decu!“.

Takozvana kosovska policija navodi da su mladići brutalno pretučeni prilikom privođenja u Mitrovici, dok je njihov pripadnik takođe fizički napadnut, iako se ne precizira kako je do napada došlo.

Dokumentacija koju je kosovska policija zaplenila sada se nalazi u kosovskoj arhivskoj agenciji, koja opisuje zaplenjenu građu kao „značajnu količinu arhivske građe“, izveštavaju prištinski mediji.

Istog dana, tužilaštvo u Prištini je podnelo optužnicu u vezi sa slučajem Banjska protiv 45 osoba. Optuženi se terete za „terorizam“ i krivična dela uključujući „protivustavni poredak i bezbednost, finansiranje terorizma i pranje novca“.