Četiri prosvetna sindikata najavila protest za 16. septembar

Četiri prosvetna sindikata najavila protest za 16. septembar

Predstavnici četiri prosvetna sindikata najavili su za 16. septembar u podne protestni skup. Okupljaju se pošto, kako navode, pošto nisu ispunjeni zahtevi iz potpisanog protokola sa prosvetnim radnicima i pozvali su i roditelje da im se pridruže u „borbi za bolju budućnost vaše i naše dece“.

„U ponedeljak 16. septembra nećemo držati časove u učionici! Držimo veliki javni školski čas na trgovima“, poručuje se u saopštenju četiri prosvetna sindikata.

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije saopštava da ne učestvuje u obustavi rada u školama 16. septembra. Pozivaju sve zaposlene da se pridruže „belom štrajku“. To podrazumeva da nastavnici do 11. oktobra neće upisivati ocene u elektronski školski dnevnik.

Objašnjavaju da ocene ukidaju zbog toga što su one, kako navode, najčešći povod verbalnog i fizičkog nasilja nad zaposlenima u obrazovanju, sve dok ne budu adekvatno zaštićeni. Kako je ranije objašnjeno, ako vlast ne preduzme ništa za ispunjenje zahteva svim učenicima će biti upisana po jedna petica.