Češka: Rasprava o pitanju ukrajinskih izbeglica završena skandalom

Češka: Rasprava o pitanju ukrajinskih izbeglica završena skandalom

U češkom parlamentu morale su prerano da se okončaju rasprave o strategiji prihvatanja izbeglica iz Ukrajine, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Češke novine.

Skandal je izazvao lider krajnje desničarske stranke OPD Tomio Okamura, za koji se ispostavilo da je jedini govornik.

On je, između ostalog, rekao da će se po dolasku dece iz Ukrajine kvalitet obrazovanja „za češke građane“ smanjiti, a za mlađu češku decu neće biti dovoljno mesta u vrtićima.

On je rekao i da se u Ukrajinu masovno uvoze polovni automobili, zbog čega im raste cena u Češkoj. Istovremeno, savetovao je Ukrajincima koji su u Češku došli skupljim automobilima da ih prodaju i plate boravak u Češkoj.

„Građani bi uskoro mogli da započnu nerede“, rekao je Okamura.

Mnogi poslanici su govor krajnje desnog populiste ispratili kucanjem po stolovima i posle nekog vremena počeli da napuštaju salu. Ubrzo su ministri počeli da napuštaju sastanak.

Kada je poslednji član vlade napustio prostorije, rasprava je proglašena završenom – po češkom zakonu prisustvo članova vlade je obavezno.

„Svi smo bili svedoci da je plenarna sednica ne samo onemogućila diskusiju, već je i proklela i podstakla neprijateljstvo“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan.

Prema njegovim rečima, ministri su želeli da razgovaraju o rešavanju priliva izbeglica, ali su „ispoljavanja ksenofobije i mržnje prema ljudima koji beže od rata bila toliko značajna da smo morali adekvatno da odgovorimo”.